Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Illetékmentesség

Illetékmentesség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Illetékmentessé váltak idén a közigazgatási hatósági eljárások az úti okmányok, a gépjárművezetői engedély, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításával, valamint az adó- és értékbizonyítvány kiállításával kapcsolatos eljárások kivételével. Ezzel párhuzamosan januártól a születési név megváltoztatásának engedélyezéséért 10 000 forintot kell fizetni.

A korábban illetékfizetési kötelezettség alá eső anyakönyvi eljárások, mint például a házassági névviselési forma módosítása, anyakönyvi hatósági bizonyítvány kiállítása, a nem magyar állampolgár Magyarországon történő házasságkötéséhez szükséges igazolás bemutatása alóli felmentés is illetékmentessé vált.
Nem kell illetéket fizetni a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért sem. A birtokvédelmi eljárásért, valamint a jegyzőnél tett bejelentésekért sem kell fizetni, így például a kereskedelmi tevékenység bejelentéséért sem.

A január 1-től hatályba lépő változás révén nemcsak az általános, 3000 forintos illeték szűnt meg, hanem több speciális illetéktétel is. Azaz már nem kell eljárási illetéket fizetni az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért, valamint a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért.
A születési név megváltoztatására irányuló kérelem esetén – függetlenül attól, hogy valaki hányadik alkalommal kéri a névváltozást – 10 000 forint díjat kell fizetnie.


Tovább az archívumra