Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Mátra alatt épülhet meg az úgynevezett Einstein teleszkóp

A Mátra alatt épülhet meg az úgynevezett Einstein teleszkóp

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hatalmas méretű kutatóállomás segítségével a fizikusok a gravitációs hullámokat vizsgálnák. Jelenleg még a projekt a tervezési fázisban van, először azt kell eldönteniük a szakembereknek, hogy hol építkezzenek. A Mátra jó esélyekkel indult a versenyben.

A Pireneusok, Szardínia szigete, és a Fekete erdő egy része indult még a Mátra mellett abban a versenyben, amelynek győztese egy világméretű beruházás helyszíne lehet. Az Einstein teleszkóp névre keresztelt gigantikus létesítményben a gravitációs sugarakat mérnék detektorok segítségével, és bevonnák azokat a csillagászat egy új tudományágába, a gravitációs hullámcsillagászatba. A Mátránál építendő kutatóállomást a föld alatt építenék meg.

Az év elején holland fizikusok végeztek méréseket a gyöngyösoroszi bányában, ugyanis ha a Mátrát választják helyszínként a tudósok, akkor az ottani bányaalagutakból indulnak majd az építkezések. A föld alá egy egyenlő háromszög alakú létesítményt terveznek, amelynek oldalai mind 10km hosszúak, így lényegében az egész Mátra alatt terülhet majd el a detektor. A beruházással több száz ember és vállalkozás juthat munkához.

Azon túl, hogy az épülő teleszkóp munkahelyeket biztosítana, gazdasági fellendülést is előidézne az országban. Minderre azonban hosszú éveket kell várni, az első méréseket ugyanis 2025-re tervezik.

Sütő Dániel


Az Aktuális napi hírei (2010-12-08 )

Tovább az archívumra