Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az idén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Berszán Lajos esperes volt a Károly Róbert Szakkolégium nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkozó előadássorozatának legutóbbi vendége

Az idén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Berszán Lajos esperes volt a Károly Róbert Szakkolégium nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkozó előadássorozatának legutóbbi vendége

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyimesi iskolaalapító az oktatás és a vallásgyakorlás szerepét hangsúlyozta a kulturális és a nemzeti identitás megőrzésében.

A Károly Róbert Szakkolégium előadásain a Kárpát-medence legfontosabb nemzetpolitikai kérdései kerülnek megvitatásra hétfő esténként. Az előadássorozat legutóbbi vendége Berszán Lajos volt, aki tizenhét évvel ezelőtt hozta létre a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumot. A gyakran csak Pap bácsiként emlegetett atyát idén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Berszán Lajos előadásában részletesen elmesélte az iskola alapításának történetét, kiemelve, hogy az anyanyelvű oktatásnak mennyire fontos szerep jut a kulturális és nemzeti identitás megtartásában. A gyimesi iskolában végzettek közül egyébként ma már többen Gyöngyösön tanulnak, és az intézmény gyöngyösi testvériskolával is rendelkezik.

Az iskolaalapító lelki vezető azt is elmondta: örömmel fogadta a kormány döntését a kettős állampolgárságról, ami sok határon túli magyarnak is fontos. Az előadássorozat jövőre folytatódik a Délvidékről, Kárpátaljáról és Burgenlandból érkező előadókkal.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2010-12-08 )

Tovább az archívumra