Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Év eleji döntések

Év eleji döntések

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Változtak az önkormányzati bérlakások bérletárai, a városvezetés abban bízik, hogy több ingatlanuk eshet át így kisebb-nagyobb felújításon. Hiesz György Fórum című műsorunkban beszélt arról, hogyan próbálják csökkenteni a közel 2 milliárd forintos bevétel-kiesést, szóba került az új ipari park és azt is elmondta, hogy új pénzügyi alapot hoznak létre katasztrófahelyzetek kezelése érdekében.

486 bérlakása van a városnak, ez a legnagyobb vagyona az önkormányzatnak. Január elsejétől változtak a bérleti díjak – mondta Hiesz György a Fórumban, az ingatlanok állapotától függően három különböző csoportot hoztak létre. A legolcsóbb bérleti ár a komfort nélküli lakásokat tekintve 300 Ft négyzetméterenként.

– A második kategóriánál 500 Ft/m2 a lakbér. Itt már a környezet is jobb, állag is jobb, lesz benne felújított, lesz benne felújításra váró. A harmadik maradt 800 Ft, amelyik jó környezet, ami viszonylag jó, vagy elfogadható állapotú. Ez a lakbéremelés lehetővé tesz egy érezhető fejlesztést. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Éppen ezt a célt szolgálják a kategóriákba sorolt lakbérek, hiszen az elmúlt évben kevés jutott a felújításokra. Azt is szeretnék elérni, hogy cserélődjenek a lakók, és jobban szeretnék ösztönözni a bér-beszámításos felújítást, így minden lakó úgy szépítheti a lakást, ahogy neki megfelel. A bérleti díj 7 év után egyszer, 20%-kal emelkedik, de Hiesz György szerint ezek még így sem közelítik meg a piaci árakat.

Mint arról már többször is szó esett, nehéz költségvetési év elé néz Gyöngyös, a kiesések kompenzálására többek között létszámleépítést és összevonásokat terveznek a városi intézményeknél. A Városházán 19-cel csökken a hivatali dolgozók létszáma, ezzel évi 80 milliót spórolnak, a cégeket érintően is több tízmilliós megtakarításról beszélt a polgármester.

Egy rendelet-kiegészítéssel új pénzügyi alapot hoznak létre a katasztrófahelyzetekre. Ilyen például az egy hónapja történt Verseny utcai robbanás. Azonban feltétele van annak, hogy valaki kompenzációt kérhessen az önkormányzattól, ez pedig az, hogy legyen a társasháznak, és a lakástulajdonosnak biztosítása.

– Legyen öngondoskodás az emberek részéről. Mondok egy kárt: mondjuk egy Verseny utcai lakásban keletkezett egymillió forintos kár, a biztosító elismerte, de azt mondja az ügyfélnek, hogy alul volt biztosítva, mert nem új érték, satöbbi, csak 800 ezret fizetek, akkor az egymillió és 800 ezer forint közötti különbséget, ha minden stimmel, akkor oda tudjuk adni segítségként. – magyarázta a polgármester.

Hiesz György megemlítette az új ipari parkot is, amely egy 600 millió forintos fejlesztést jelent a harmadosztály mögötti területen, mintegy 160 hektáron. A közbeszerzést kiírták és a polgármester bízik abban, hogy érkeznek majd a befektetők, hiszen ez plusz adóbevételt és új munkahelyek teremtését jelenti a városnak.


Tovább az archívumra