Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Támogassuk a helyi közösségeket az adó 1%-ával!

Támogassuk a helyi közösségeket az adó 1%-ával!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Összefogást, a helyi intézmények, szervezetek támogatását kezdeményezi az önkormányzat, miután a kormányzati elvonások miatt kevesebb pénzből gazdálkodhat. Arra kérik a lakosokat, hogy adójuk 1%-át a helyi közösségek javára ajánlják fel.

Az adózók közel fele nem rendelkezik adója 1%-ról – ez több mint 10 milliárd forint évente. Az 1%-ot egy regisztrált civil kedvezményezettnek, illetve másik 1 százalékát egy technikai számmal rendelkező elismert egyháznak lehet felajánlani. A városi közösségeknek viszont most talán nagyobb szükségük lenne a támogatásra, mint korábban, hiszen az önkormányzat a megvonások, kiesések miatt nem tud annyi segítséget nyújtani, mint az előző években.

– Sok más mellett, gyermekintézmények, kultúra, sportra is kevesebb pénz jut, és azzal fordulunk a gyöngyösiekhez, hogy felsoroltuk az összes gyermekintézményünket, aki fogadhat adó 1%-ot. A könyvtár, a Tiszti Klub összes közössége, hiszen az is a város tulajdonában van, a lakosság nagyon megtisztelne minket, ha az 1%-okat oda ajánlanák fel, ez nagyon sok millió bevételt hozhat ezeknek a szervezeteknek. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A 9 gyöngyösi tagóvoda közül 8 rendelkezik alapítvánnyal, ezek számlaszámai a város honlapján is fel vannak tüntetve. A szülők nagy része gyermekük óvodáját eddig is támogatta, Molnár Lászlóné, Gyöngyös Város Óvodáinak vezetője elmondta: a támogatás mértéke több mindentől függ, de az eddigi 1%-okból, 200 ezer forinttól akár a 6-700 ezer forintig is jutott az óvodáknak. Ezt az összeget pedig mindig fejlesztésre fordítják.

– Óvodás korú gyermekek környezetének szebbé tétele, komfortosabbá tétel, egészséges életmódra nevelése, annak a feltételeinek a megteremtése, javítása, és ezen cél szem előtt tartásával udvari játékok bővítése, bútorok vásárlása, öltözőszekrények, polcok, törölközőtartó, fogmosó pohár tartó, fejlesztőjátékok, sportszerek kerülnek megvásárlásra – mondta Molnár Lászlóné, Gyöngyös Város Óvodáinak vezetője.

Ezeken kívül rendezvények, kirándulások megszervezésére is fordíthatják az összeget. Az 1%-ról legkésőbb május 20-ig kell nyilatkozni.


Tovább az archívumra