Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közszemlén a költségvetés

Közszemlén a költségvetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közszemlére bocsátották Gyöngyös város első fordulós költségvetését a város honlapján. Az idei évben ennek tervezése is rendhagyó volt a járványhelyzet miatt. Ugyancsak a pandémia az oka, hogy a költségvetés kapcsán nem lesz közmeghallgatás, hanem e-mailben várják a lakosság véleményét, észrevételét.

Az idei év költségvetésének tervezését rendhagyónak nevezte a szakember. Kovács Róbert pénzügyi igazgató azt mondja, a pandémia számtalan olyan kérdőjelet generált, amire még nem tudják a választ. Nagyon sok a bizonytalansági tényező és a kockázati elem, emiatt nagy tartalékképzéssel próbálják elejét venni a váratlan helyzeteknek – tette hozzá a szakember, aki szerint elképzelhető, hogy így is újra kell gondolni a terveket.

– Körülbelül olyan 12 milliárd mérlegfőösszegű költségvetés az amit első fordulóra beterjesztettünk a polgármester úr, mondjuk azt hogy a képviselő-testület elé. Ez egy kicsivel alacsonyabb, mint az elmúlt év, de alapvetően a szokásos feladatainkon kívül a költségvetés nagyságrendjét befolyásolja, hogy milyen típusú és többségében Európai Uniós vagy pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés az, amit az adott évben meg kívánunk valósítani. – mondta Kovács Róbert, a Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság pénzügyi igazgatója.

Ebben az évben is prioritást élveznek az európai uniós támogatásból megvalósuló beruházások, ezek összértéke 2,7 milliárd Ft. Ilyen például az Északnyugati városrész rehabilitációja, az Aktívház, a Jeruzsálem úti Bölcsőde megújítása, egy új ipari park létrehozása.
Az idei költségvetés másik prioritása, hogy elkezdik a felkészülést a 2021-27-es ciklusban megnyíló európai uniós pályázatokon való részvételre is.

Az önkormányzat minden évben két lépcsőben fogadja el a város költségvetését, és az első döntést követően, a lakosság számára lehetőség nyílik – közmeghallgatás keretében – annak véleményezésre. Ez azonban az idén, a járványhelyzet miatt elmarad.

– Most azt a lehetőséget tudjuk biztosítani, hogy e-mailen várjuk a lakossági véleményeket, a költségvetés első fordulója közszemlére került, és felkerült a város honlapjára. – mondta Kovács Róbert.

A lakossági észrevételeket, javaslatokat a Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság fogadja a közszemle ideje alatt február 12-ig, a kovacs.robert@gyongyosph.hu e-mail címen. A város végleges költségvetését február végén fogadják el.


Tovább az archívumra