Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szolgáltatással együtt értendő a tesztelés ára

Szolgáltatással együtt értendő a tesztelés ára

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem az önkormányzatot gazdagítja az a 12700 forint, amelyet az önköltséges tesztelésért fizetnek ki a lakosok Gyöngyösön. A megjelent hírekre reagált tegnap az önkormányzat, ma pedig a tesztelést végző cég ügyvezető igazgatóját is elértük telefonon. Karvalics Attila azt mondta: ez az összeg nem egyetlen teszt ára, hanem a szolgáltatásé, amit nyújtanak, a nyereségük körülbelül 10%. Az önkormányzat elmondta: bár az ő számlájukra kell utalni a pénzt, ezt végül a szolgáltató kapja meg.

Még mindig teszteltethetik magukat azok a lakosok, akik tünetmentesek, de saját vagy családtagjainak egészsége érdekében szeretnék megtudni, elkapták-e a koronavírust, vagy átestek-e már a fertőzésen. A napokban az egyik hírtelevízióban arról számoltak be, hogy a gyöngyösi önkormányzat hatszoros áron biztosít tesztelést a lakosoknak. A cég által használt teszt ára valóban 2500 forint körül mozog, de mint az ügyvezető igazgató elmondta: a lakosok nem csak a termékért, hanem a szolgáltatásért, a tesztek elvégzéséért, kiértékeléséért és az eredmény dokumentumba foglalásáért fizetnek.

– A termék ára és a mintavételnek az ára az már közel a fele a fogyasztó által fizetett árnak, de ezekhez is járulnak olyan költségek, amelyek egy cég életében jelentkeznek, mint az irodahasználat költsége, telekommunikációs költségek, IT eszközök, utazási költségek, az irodavezető díja, marketing és értékesítési költség. Ezek még mind nyilván ezekre a bekerülési önköltség árakra rájönnek, és a végén egy tizenegynéhány százalékos nyereség marad. – mondta Karvalics Attila, az Arvali Kft. ügyvezető igazgatója.

A vádakra tegnap közleményben reagált az önkormányzat is. Mint írják: a szervezést, a számlázást és a helyiséget – annak összes költségével – az önkormányzat biztosítja térítésmentesen, ha nem így tenne, a szolgáltatás ennél is drágább lenne. Ezért cserébe a város számláján csak minimális összeg marad, minden tesztelő után 12 forint 70 fillér, amely egy átlagos szűrési napon nagyjából 190 forintot jelent a város kasszájába, ami a koronavírusvédelmi alapot gyarapítja – írják közleményükben. Hozzátették: ilyen típusú tesztelésre legközelebb Budapesten van lehetőség, ennél magasabb áron.
A tesztelést végző cég ellen egyébként a szerződéskötéskor valóban NAV végrehajtás zajlott, de ezt néhány hét után megszüntették.

– Egy késve kézhez kapott dokumentum alapján egy kisebb kifizetést nem teljesítettünk, néhány ezer forintról volt szó, nyilván amint megkaptuk az eredeti példányát, ezt teljesítettük. – mondta Karvalics Attila.

A cég más városokban is nyújt a gyöngyösihez hasonló szolgáltatást, az igazgató tájékoztatása szerint a kért összeg több mindentől függ, átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti áron végzik a teszteléseket.


Tovább az archívumra