Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok a guberáló

Sok a guberáló

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

46 esetben, összesen közel másfél millió forint értékben szabtak ki helyszíni bírságot a guberálókkal szemben tavaly a gyöngyösi városrendészek. Azt mondják: gyakran tapasztalják, hogy a guberálók a hulladéktárolókat feltúrják, és ott szemetet, valamint felfordulást hagynak hátra. Vannak visszaeső elkövetők is, a guberálók többsége pedig nem gyöngyösi lakos.

Sokszor ilyen nyomot hagynak maguk után azok a guberálók, akik a társas- és családi házak melletti kukatárolókat feltúrják és felfordulást csinálnak. Velük szemben igyekszik fellépni a Gyöngyösi Városrendészet, azonban folyamatos problémát jelentenek számukra a visszatérő guberálók.

– Ezzel kapcsolatban van egy helyi rendeletünk, ami tiltja a guberálást. 5-től 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhatunk ki ezzel kapcsolatban. A kollégák a tavalyi évben összesítve 46 esetben szabtak ki helyszíni bírságot ezekkel az elkövetőkkel szemben. – tájékoztatott Ferenczy Dániel, a Gyöngyösi Városrendészeti Igazgatóság igazgatója.

A kiszabott bírságokat be nem fizetés esetén továbbítják a NAV-nak végrehajtásra, de van olyan a szemetelők között, aki az évek alatt már 900 ezer Ft bírságot halmozott fel – mondta az igazgató. Ferenczy Dániel azt mondja: nagyrészt visszatérő guberálók vannak a városban, akiknek nagy része nem is gyöngyösi.

– Az igazoltatások során a személyazonosság minden esetben kiderül, sokszor látjuk azt, hogy a környező településekről és falvakból jönnek be, és ők azok, akik inkább rendbontó módon szétszórják a szeméttároló mögötti szemetet. Persze van az a 15 fő, akit egyből be tudunk azonosítani, hogy ki az, aki ezeket elköveti. – mondta a városrendészet igazgatója.

Azonban vannak olyan guberálók, akik valamilyen módon saját kulcsot szereznek a kukatárolókhoz, így tudják azokat kifosztani. Ferenczy Dániel hozzátette: rendkívül fontos a megelőzés, ezért ha a ruházat átvizsgálás során az egyenruhások megtalálják a kukatároló kulcsát az elkövetőnél, minden esetben elkobozzák.


Tovább az archívumra