Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tavaszi túrák veszélyei

Tavaszi túrák veszélyei

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A jó idő beálltával egyre többen indulnak túrázni, de nem árt felkészülni egy-egy ilyen erdei sétára, hiszen az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának. Fontos, hogy kirándulások során zárt ruházatban legyünk és utána mindig vizsgáljuk át magunkat. De már nem csak az erdőkben, hanem parkokban, zárt kertekben is találkozhatunk velük. Ha kullancsot találunk magunkban, távolítsuk el minél hamarabb, tünet esetén pedig azonnal forduljunk orvoshoz!

Itt a tavasz, melegszik az idő, éled a természet. A jó idő beköszöntével vágyunk a szabadba, sokan kirándulással töltik a hétvégéjüket. De érdemes gondolni a veszélyekre is, hiszen a melegedés következtében a kullancsok is megjelennek az erdőkben, parkokban, zöldterületeken.

– A kullancsoknak különböző fajai és különböző méretű egyedei vannak. Ilyenkor tavasszal, kora nyáron az új nemzedékek egészen aprók, sokszor már csak akkor veszi az ember észre, ha egy kicsi bőrpír, bőrgyulladás megjelenik, sajnos akkor már előfordulhat, hogy Lyme-kórral fertőződtünk. Szerencsére ez ellen igen hatékony készítmények vannak, de az óvatosság nem árt. – mondta Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének erdészetvezetője.

Dudás Béla azt javasolja, hogy kirándulások során hordjunk zárt ruházatot és lábbelit, fújjuk be magunkat kullancsriasztóval és hazaérkezéskor vizsgáljuk át a testünket. Az erdészetvezető kiemelte: ilyenkor tavasszal, a vaddisznókkal is vigyázni kell.

– A vaddisznók ellése okán, az anyaállatok – a kocák veszélyesek lehetnek. Ez a mátrai erdőkben kevésbé releváns, ugyanis azt tapasztaltuk, hogy mintegy 3 éve itt tartózkodó sertéspestis betegség oly mértékben csökkentette a vaddisznó állományt, hogy potenciálisan ez nem minősül itt veszélyhelyzetnek, de ha valaki a Börzsönybe vagy Bükk bizonyos részeibe túrázik számolni kell azzal, hogy komolyabb mértékű vaddisznó állomány van még, ahol ez igenis egy releváns, fontos, aktuális információ. – mondta az erdészetvezető.

Másik veszélyforrást még a böjti szél jelenthet, ami ágakat, de egyes esetekben fákat is kidönthet-tette hozzá a szakember. Ilyenkor tehát kerüljük a magasabban fekvő erdős területeket és viharos széllökések esetén inkább halasszuk el a túrát, ezzel megelőzve egy-egy balesetet.


Tovább az archívumra