Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem született egyezség, újabb sztrájkok következnek a B.Braunnál

Nem született egyezség, újabb sztrájkok következnek a B.Braunnál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem született döntés a bértárgyalások során a B.Braun vezetése és a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete között. Ezért a szakszervezet kilenc alkalommal fog 2-2 órás sztrájkot tartani március 10-én, 11-én és 12-én. A szövetség a számukra megfelelő ajánlatra vár, míg a cég azt mondja, hogy már mindent megadott, amit tud.

Újabb szakaszához érkezett a gyöngyösi orvosi eszközöket gyártó cég és a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete közötti bértárgyalás. Mint arról már beszámoltunk, február 23-án a cég dolgozói figyelmeztető sztrájkot tartottak, azonban ez nem vezetett egyezséghez. Televíziónknak a szakszervezet alelnöke azt mondta: a dolgozók újabb lépésekre szánták el magukat, ezért március 10-én, 11-én és 12-én ismét beszüntetik a munkát. A munkabeszüntetés minden műszakot érinteni fog.

– A figyelmeztető sztrájk sikeresen zajlott, a sikeres alatt azt értem, hogy a munkavállalók közel 100 %-a részt vett benne. Most már nem figyelmeztető sztrájkkal, hanem sztrájkkal nyomatékosítjuk az elképzeléseinket. Természetesen továbbra is konstruktívan áll a szakszervezet a bértárgyalásokhoz, de tárgyalni akarunk, megegyezni akarunk és megfelelő mértékű bérfejlesztést akarunk elérni alapbérben. – mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A cég vezérigazgatója, Horn Péter televíziónknak azt mondta: a tárgyalások során már elmentek a maximumig, azonban ha a sztrájk folytatódik, nem biztos, hogy tartani tudják az ajánlatukat.

– Minden egyes sztrájk az anyagi lehetőségeinket tovább rombolja, tehát úgy gondoljuk, hogy mind a cég imázsának, mind a gazdasági helyzetének ront. Ez pedig nem abba az irányba hat, hogy gyakorlatilag mi bármilyen módon javítani tudjunk a feltételeken. Mi elmentünk a maximumig, amit ajánlani tudtunk, de gyakorlatilag, hogyha folyamatosan folytatódnak a sztrájkok és a lehetőségeink romlanak, akkor ez oda fog vezetni, hogy azt se tudjuk ajánlani, amit eddig tettünk. – mondta Horn Péter, a B.Braun Medical Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakszervezet eredetileg 10 %-os alapbéremelést szeretett volna elérni, majd ezt 8 %-ra csökkentette. László Zoltán azt mondja: ez a szám tovább változhat, azonban ehhez újabb tárgyalásokra van szükség.

– Egy konstruktív tárgyalásban mindig benne van az, hogy a felek el tudnak mozdulni, jelen pillanatban a munkavállalók arra adtak felhatalmazást az érdekképviseletnek, hogy a 10%-os eredeti követelésről le lehet menni 8%-ra. Én azt gondolom, hogy erre akkor tudunk választ adni, hogy ha majd lesz olyan felhatalmazott fél velünk szemben, aki adott esetben tud és akar is ajánlatot tenni, ebben a pillanatban én azt mondanám, hogy ragaszkodunk a 8%-hoz, de tárgyalások nélkül soha nem tudunk meg ennél többet. – mondta a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Horn Péter szerint azonban a társaságnak nincs további mozgástere, a koronavírus-járvány miatt ugyanis jelentősen visszaesett a kereslet a cég által gyártott termékekre.

– A januári értékesítési adatok alapján 2 számjegyű visszaesés van a Gyöngyösön gyártott termékek esetében. Ezért az, hogy az elmúlt években 10%-os bérfejlesztést tudtunk végrehajtani, ez olyan környezetben történt, amikor növekedtünk és bővültünk, míg most egy csökkenő értékesítési számot látunk, ezért a lehetőségeink is korlátozottabbak. Ezt az üzenetet próbáltuk átadni a szakszervezetnek, de sajnos nem találtunk nyitott fülekre. – mondta az ügyvezető igazgató.

A további fejleményekről televíziónk folyamatosan beszámol.


Tovább az archívumra