Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fedett helyet biztosított a sztrájkolóknak a B.Braun

Fedett helyet biztosított a sztrájkolóknak a B.Braun

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csütörtök este óta fedett, zárt légterű helyen tartózkodhatnak a B.Braun gyöngyösi gyárának sztrájkoló dolgozói. A hajnali munkabeszüntetés alatt mínusz 7 fokban, szabad területen várakoztak a munkavállalók, ezért a szakszervezet arra kérte a cég vezetését, hogy biztosítson fedett helyet a munkát szüneteltető dolgozóknak. A vállalat engedett a kérésnek, azonban járványügyi szempontból nem tartja megnyugtatónak a fejleményeket, szerintük inkább a munkabeszüntetés időpontját kellene módosítani.

Ezeket a képeket még március 10-én, szerdán készítettük, ekkor kezdték meg háromnapos sztrájkjukat a B.Braun gyöngyösi gyárának dolgozói. Akkor a munkavállalók a cég területén belül, de szabadtéren tartózkodtak a munkabeszüntetés ideje alatt. Azonban az esti és hajnali hideg miatt a Vasas Szakszervezeti Szövetség arra kérte a munkáltatót, hogy lehetőség szerint zárt területen adjon helyet a sztrájkolóknak. A cég beleegyezett, hogy a szakszervezet sátrat állítson fel, azonban ezt már nem tudták megvalósítani, így a vállalat csütörtök este óta az egyik épület használaton kívüli csarnokában szabadított fel helyet, ahol 20 fokos melegben lehetnek a dolgozók.

– A tegnap hajnali sztrájk alatt mínusz 7 fokban védőruha nélkül, pihenő nélkül, melegedési lehetőség nélkül 2 órát kint állni az udvaron, az nem egészséges. Én úgy gondolom, hogy ezt a munkáltató belátta, ennek örülünk. Azt is elmondhatjuk, hogy a nyomásnak már van egyfajta hatása, ezt a munkavállalók is érzik. – nyilatkozta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A cég beleegyezett a szervezet kérésébe, azonban nem ért egyet a sztrájk időpontjainak megválasztásával. Horn Péter, a társaság vezérigazgatója azt mondta, ők igyekeztek javaslatot tenni a szakszervezetnek arra, hogy nappali időpontokat válasszon, és ne tegye ki a dolgozókat az időjárás viszontagságainak.

– Mi folyamatosan azt jeleztük, hogy az év ebben a szakaszában a legbiztonságosabb időjárás szempontjából a nappali időpontokat kiválasztani. A korábbi sztrájkoknál erre lehetőség is volt, úgy látjuk, hogy ezt még most is meglehetett volna tenni a tegnap délutáni sztrájk esetében, ha 2 és 4 óra között történt volna az időpont kitűzés a műszak előtt, akkor az ugyan úgy járható út lett volna, mint, hogy a végén történt 8 és 10 óra között. – mondta Horn Péter, a B.Braun Medical Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakszervezet alelnöke szerint azonban a munkáltatónak nem feladata a munkabeszüntetés időpontjának megválasztása.

– Mi erre azt tudjuk mondani, hogy nem is a munkáltató dolga ez, tehát ez teljesen rendben van, hogy nem ő talál ki időpontokat a sztrájkra. Ő neki az a dolga, hogy betartsa a törvényt és biztosítsa az egészséges biztonságos feltételeket. Ez tegnap este 8 órától megvan, örülünk neki. Örülünk, hogy betartjuk a törvényt és örülünk, hogy a munkáltató is betartja a törvényt. – mondta László Zoltán.

A B.Braun vezérigazgatója egyébként járványügyi szempontból sem tartja megfelelőnek a zárt térben tartózkodást, de mint mondta, igyekeznek mindent megadni a munkavállalóknak ahhoz, hogy biztonságos körülmények között várakozhassanak, de a biztonságos feltételek megteremtésében a szakszervezetnek is felelőssége van.

– Folyamatos szellőztetést és duplamaszkot biztosítunk, de az időpontot nem mi választjuk meg, ez a szakszervezet döntése. Mi csak azt tudjuk kérni, hogy a járványügyi szempontokat maradéktalanul tartassák be a sztrájkban résztvevő munkatársakkal. – mondta Horn Péter.

A sztrájk március 13-án, szombaton reggel 6 órakor ér véget, a tervek szerint ezután a bértárgyalások újabb fordulója következik, melynek fejleményeiről televíziónk folyamatosan beszámol.


Tovább az archívumra