Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Veszélyben a Maxi rádió működése

Veszélyben a Maxi rádió működése

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nehéz helyzetbe került Gyöngyös első közösségi rádiója. A pályázati pénzek egy része nem érkezik meg hozzájuk, a cégek pedig a vírushelyzet miatt kevesebbet költenek reklámra, jelenleg a rádió munkatársai is fizetés nélkül, önkéntesen dolgoznak. A Maxi Rádió egy havi működése a jogdíjjal, rezsivel és a bérek kifizetésével együtt eléri a másfél millió forintot, a bevételük azonban most csak pár százezer forint. Mikola Ferenc főszerkesztő szerint ha nem kapnak segítséget, akár heteken belül elhallgathat a rádió.

Egy műsorvezetőnek akkor is mosolyognia kell, ha közben bizonytalan a munkahelyének helyzete. Gyöngyös első és jelenleg egyetlen közösségi rádiója is nehéz helyzetbe került, többek között a vírus miatt. 2014 áprilisától a régió első 24 órás, közösségi, közszolgálati, nonprofit rádiója, amely heti 75 órányi, 15 féle saját gyártású és 15 külsős műsorral informálja és szórakoztatja a lakosságot. Eddig azokat a pályázatokat, amelyeket elértek, meg is nyertek, ám egyre kevesebb pénz érkezett meg hozzájuk, a vírus miatt pedig a vállalkozások sem költenek annyit reklámra, mint korábban.

– Elsősorban inkább pályázati pénzekből és adományokból tartjuk fenn magunkat, ha normális üzemben működik a rádió, 1,2-1,5 millió forint a havi költsége a rádiónak, és most csúnyán ilyen egy-kétszázezer forintból működik. – mondta Mikola Ferenc, a Mátra Média Kulturális Egyesület elnöke.

Jelenleg 22 munkatársa van a rádiónak, mindannyiuk hobbiból, szerelemből dolgoznak, nem munkának, hanem hivatásuknak érzik ezt, ezért a helyzet ellenére is kitartanak.

– Sajnos a kialakult koronavírus járvány miatt legtöbben önkéntesen, ingyen dolgoznak a rádióban, és sajnos azoknak sem tudunk fizetni, akik főállásban dolgoznak itt, a rádiónál. – mondta Karnok Ádám, a Maxi Rádió programigazgatója.

Mikola Ferenc szerint, ha a helyzet nem javul, és nem érkezik segítség, a baj ennél is nagyobb lehet.

– Hogyha belevesszük a forráshiányos pályázattal kezdődő mélyrepülést, ami a választások előtti nyáron történt, akkor másfél éve húzzuk ezt a helyzetet, amit megfejelt erősen a járványhelyzet, ami szintén húzódik már hónapokkal tovább, mint ahogy mi is prognosztizáltuk, vagy vártuk volna, hát most már hetekben mérhető sajnos. – mondta Mikola Ferenc.

Ahhoz, hogy a rádió továbbra is életben maradjon, szükség van a segítségre. A honlapukon minden információ megtalálható, hogy lehet őket támogatni. Akár adó 1%-kal, a cégek esetében pedig a HIPA felajánlásával is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a 92,4-en a jövőben is a Maxi rádió szóljon.


Tovább az archívumra