Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elérhetőek az szja bevallás-tervezetek

Elérhetőek az szja bevallás-tervezetek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már elérhetők az adóbevallás-tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján. Az adóhivatal már 5 éve készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. Ez az idén 5,4 millió magyarnak jelent könnyebbséget. Az emberek többsége már elektronikusan intézi adóügyeit, azonban akik papíralapon szeretnék megkapni, azok április 15-ig kérhetik a tervezet postázását. Az adózók május 20-ig javíthatják és egészíthetik ki a NAV által elkészített tervezeteket.

A magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek is elkészítette a NAV a személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. Az utóbbi években a személyi jövedelemadózás rendszere jelentősen átalakult, ennek elsősorban az volt a célja, hogy a magánembereknek a lehető legegyszerűbbé váljon az szja-bevallás – mondja Paskujné Pifkó Mónika, a NAV sajtóreferense.

– A NAV információi szerint jelenleg már több mint 4,2 millióan rendelkeznek elektronikus tárhellyel. A NAV honlapjáról a www.nav.gov.hu weboldalról már most elérhetők a bevallási tervezetek. Az eszja aloldalon keresztül azok, akik rendelkeznek KAÜ azonosítóval, tehát ügyfélkapuval, elektronikus személyigazolvánnyal vagy telefonos azonosítóval elérhetik és megtekinthetik szja bevallási tervezetüket, és ha szükséges szerkeszthetik, módosíthatják is azt. – tájékoztatott Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-val a tervezet érvényes bevallássá válik. Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek ugyanakkor ki kell egészíteniük a bevallási tervezetüket a tevékenységükből származó jövedelemi adatokkal, illetve azokkal az adatokkal, amelyek az adóhivatali nyilvántartásokban nem szerepelnek.

– Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez. Akinek nincs KAÜ azonosítója, tehát ügyfélkapuja, elektronikus személyigazolványa, telefonos azonosítója, április 15-én éjfélig kérheti a tervezet postázását. – mondta Dr. Paskujné Pifkó Mónika.

A kérelem után április 30-ig postázzák a tervezetet, valamint az 1+1 %-os nyilatkozatot- tette hozzá a sajtóreferens. Az szja 1+1 %-ának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehet rendelkezni akár elektronikusan, akár papíralapon.


Tovább az archívumra