Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Maradnak a korlátozó intézkedések

Maradnak a korlátozó intézkedések

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hétfőtől még legalább egy hétig maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések, mivel a járvány harmadik hulláma továbbra is erős. A húsvéti ünnepekre külön szabályok jöhetnek, erről egy hét múlva dönt a kormány – mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: most készül az újranyitási terv, aminek első lépését akkor lehet megtenni, ha a védettek száma eléri a 2,5 millió főt.

Meghalt 213 ember, kórházban több mint 9000 beteget ápolnak, lélegeztetőgépen 1174 fő van – ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat a kormányfő reggeli interjújában. Orbán Viktor kiemelte: a jelenlegi adatok ismeretében a járványügyi szakemberek egyelőre nem látnak lehetőséget az enyhítésre, így hétfőtől még egy hétig biztosan maradnak a korlátozó intézkedések. A miniszterelnök azt is tudatta, hogy a kórházakban még 1618 lélegeztető gépes ágy szabad és közel 11 ezer lélegeztető gép nélküli szabad Covid ágy áll még rendelkezésre, tehát a kapacitás felét sem értük el.

– Úgy látjuk, hogy az oltások számának növekedése jelenti a legfontosabb védekezési eszközt. Ezt úgy kell elképzelni a hallgatóknak, hogy minden héten négyszer, ötször annyi embert oltunk be, mint ahányan megbetegednek. Az elmúlt héten ez azt jelentette, hogy beoltottunk 293 ezer embert újonnan, első oltást kapták meg és közben lett 58 ezer új beteg. Tehát minél több embert oltunk be, annál inkább csökkeni fog az új betegeknek a száma, ehhez persze vakcina kell. – mondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A miniszterelnök hozzátette: A vártnál kevesebb AstraZeneca oltóanyag érkezik most hazánkba, így a kieső darabszámot kínai és orosz vakcinákkal igyekeznek pótolni, hogy tartsák az oltási ütemtervet. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy jó esély van rá, hogy az iskolákat újra tudják majd nyitni. Azt viszont nem közölte, hogy ezt mikor tervezik. A nemzeti konzultáció lezárult, az operatív törzs hamarosan elkészíti az újraindítási tervet, amit fokozatosan fognak bevezetni – tette hozzá.

– A mi számításaink szerint, amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót akkor jutunk el oda, hogy minden 65 év feletti saját magát regisztrált ember be van oltva és az lesz az a pillanat, mikor az oltások számának alakulásának függvényében meg lehet kezdeni az újraindítást. – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a konzultáció alapján az újraindítás tervben, lesz olyan időszak, amikor bizonyos szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tudnak majd igénybe venni.

– A beoltott emberek száma, az a mai napon fogja meghaladni a 1,5 milliót. Erről oltási igazolvánnyal rendelkezőknek a száma, akik már megkapták, az 1 260 704. Ez azért fontos, mert a nemzeti konzultációban résztvevők 65 %-a mondta azt, hogy a fokozatos nyitás azt jelenti, hogy akinek van védettségi igazolványa, az már felmentést kaphasson bizonyos szigorítások, korlátozások alól. – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök külön szólt a fiatalokhoz, mint mondta, ha segítik a védekezést, akkor szabad nyaruk lehet. A kisvállalkozásokat pedig arra kérte, hogy a nehéz helyzetben tartsanak ki és a következő gazdasági év erős és bőséges lesz, a kormány addig is igyekszik bértámogatással, újraindulási gyorskölcsönnel támogatni őket. Arról, hogy a húsvéti ünnepek külön járványügyi intézkedéseket igényelnek-e, egy hét múlva dönt a kormány.


Tovább az archívumra