Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rágcsáló monitoring

Rágcsáló monitoring

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az erdőfelújításokban, a fiatal facsemetékben a rágcsálók jelentős kárt tehetnek a téli időszakban, ezért a Mátrafüredi Erdészet területén pocokcsapdákkal próbálják megakadályozni a milliós károkozást. Az ősztől tavaszig tartó időszakban többször is ellenőrzik ezeket a területeket, kéthetente úgynevezett kármonitoringot végeznek.

Egy gyöngyöspatai fiatal erdősítésben ellenőrzi a cső- és ládacsapdákat az erdészetvezető. Féltik a pockoktól a kis tölgycsemetéket, ezért a több mint 2 hektáros területen számos csalit és csapdát helyeztek ki a rágcsálóknak, hogy megelőzzék a jelentős károkozást – mondja az erdészetvezető.

– Ez egy fiatal erdőfelújítás, és ősszel a pockok jelenlétét több dolog is igazolta, konkrétan sok egyedet láttunk szaladgálni a területen. Ekkor elindítottunk itt egy nyomonkövetést, figyeljük az egyedszámát a populációnak, ugyanis ha tömegszaporodik, akkor sajnos akár meg is tudja semmisíteni ezt a több mint 2 hektáros erdőfelújítást, ami mindenképpen milliós kár lenne. – mondta Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének erdészetvezetője.

Ezen a területen a ragadozó madarak számára nolc úgynevezett T-fát és nyolc cső-, valamint ládacsapdát helyeztek ki az erdészet szakemberei, hogy megóvják a kis facsemetéket a rágcsálók pusztításától.

– A T-fáknak elsődleges funkciójuk az, hogy természetes predátoraiknak – a bagolyfélék, egerészölyv – könnyű leshelyük legyen, ezekről könnyen el tudják ejteni. Másodszor pedig a kihelyezett csapdák helyét is jelöli. – mondta Dudás Béla.

Pocokjáratok tömkelege a talajon. Az erdészetvezetővel együtt jártuk végig a területet, ellenőriztük a nyolc csapdát, és csak az utolsó csapdában volt két pocoktetem. Ez azt jelenti, nincs tömegszaporodás, ami a szakember szerint a ragadozó madaraknak és a hideg, csapadékos időjárásnak is köszönhető. Szerencsére a csemetepusztulás eddig nem jelentős.


Tovább az archívumra