Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Üzlettípus szerinti besorolás a vendéglátóhelyeknek, március végéig kell bejelenteni

Üzlettípus szerinti besorolás a vendéglátóhelyeknek, március végéig kell bejelenteni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén már üzlettípusokba kell sorolni a vendéglátóhelyeket egy kormányrendelet értelmében. A már meglévő, idén január 1-ig bejelentettek kapcsán az üzlettípust a kereskedő legkésőbb március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek. Új üzlet létesítésekor már a kérelem tartalmazza a típus meghatározását.

A vendéglátóhelyeket idén már üzlettípusokba kell sorolni, ami 11 féle lehet. Ilyen az étterem, büfé, cukrászda, kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, gyorsétterem, rendezvényi étkeztetés illetve az alkalmi- vagy mozgó vendéglátóhely.

– Összesen 230 vendéglátó üzletet érint ez a kötelezettség. Gyöngyösön és közigazgatási területén, illetve Pálosvörösmarton összesen 1630 kereskedelmi tevékenységet folytató üzlet van, ebből 1450 üzletben folytatott tevékenység és ebből az 1450-ből van egyébként a 230 vendéglátó üzlet és az utóbbiakat érinti csak ez a kötelezettség. – tájékoztatott Dr. Horváth Gábor, a Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóság igazgatója.

Az üzlethelyiségek üzemeltetői március 31-ig tehetnek eleget bejelentési kötelezettségüknek. Az ehhez szükséges formanyomtatvány megtalálható és letölthető a város weboldaláról a gyongyos.hu címen, de az érintettek postai úton is megkapták a szükséges dokumentumokat.

– Nagyon fontos, hogy egy típus jelölhető meg csak üzletenként és azt a típust kell választani, ami a leginkább jellemzi az üzletet. Ha pedig ez nem dönthető el egyértelműen, akkor a forgalmi adatokat kell figyelembe venni és ennek alapján kell kitölteni. A bejelentés egyébként illetékmentes és a kereskedelmi hatóságnak kell visszaküldeni. – mondta a közigazgatási és intézményirányítási igazgató.

Horváth Gábor azt mondja, eddig a város közigazgatási területéhez tartozó vendéglátóhelyek 60 %-a tett eleget kötelezettségének. Az igazgató kiemelte: a szakemberek készséggel állnak rendelkezésre, ha valamelyik üzletvezetőnek szüksége van segítségre.


Tovább az archívumra