Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hamarosan nagy mennyiségben is kaphatók lesznek a hazai zöldségek

Hamarosan nagy mennyiségben is kaphatók lesznek a hazai zöldségek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hamarosan nagy mennyiségben megjelenik a boltok polcain a hazai paprika, paradicsom és kígyóuborka. Hazánkban megközelítőleg 90 ezer hektáron termesztenek zöldséget, ebből 230 hektár üvegházi, több mint 3000 hektár pedig fóliás. A szabadföldi termesztésre még várni kell a jó időig, de szakemberek szerint májusban már indulhat a szezon.

Kis mennyiségben ugyan már kapható hazai hajtatott, az-az üvegházas vagy fóliás zöldség az üzletekben, piacokon, viszont csak áprilistól várható nagy mennyiségű kínálat – mondja Hunyadi István, a FruitVeb ügyvezető igazgatója. A paprikák szedése a fűtött üzemekben már néhány hete megkezdődött és van, ahol már a paradicsomot is szedik.

– Magyarországi termesztés technológiai színvonala már lehetővé teszi a hajtatás számára is azt, hogy szinte egész évben lehet hajtatott zöldséghez hozzáférni, 9-10 hónapos szedési idejű kultúrák is léteznek, nyilván ezek a legprofibb üzemek. A szabadföld az akkor indul, amikor az időjárás ezt lehetővé teszi, májusban kezdődik igazán, attól függ, hogy milyen zöldségről beszélünk, hiszen minden fajnak más a környezeti igénye. – mondta Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Szabadföldi termesztésben a meleget igénylő zöldségek, mint a paprika és a paradicsom, nyárra várható, a kevésbé melegigényesek, mint például a retek vagy saláta már májusban kapható lesz.

Hajtatott zöldségből tavaly egyébként a termelők 415 ezer tonnát takarítottak be, kígyóuborkából 36 ezer, káposztafélékből 22 ezer tonnát- mondja a szakember.

– Éves szinten a paradicsomból 110-130 ezer tonna terem meg Magyarországon a hajtatásban, paprikából valamivel több, majdnem elérjük a 200 ezer tonnát, ez abból adódik, hogy a paprikának hajtatási termesztő felülete lényegesen nagyobb, mint a paradicsomé. Úgyhogy egy évben gyakorlatilag ezt a mennyiséget fogyasztjuk el. – mondta a FruitVeb ügyvezető igazgatója.

Hunyadi István azt mondja, aki teheti, válassza a hazai termékeket, ezzel is segítve a magyarországi termelőket.


Tovább az archívumra