Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Április végéig még 24 órás lesz az orvosi ügyelet

Április végéig még 24 órás lesz az orvosi ügyelet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Április végéig 24 órás marad a központi orvosi ügyelet Gyöngyösön – ezt Hiesz György polgármester jelentette be pénteken. Mint elmondta: elfogadja a háziorvosok és Horváth László országgyűlési képviselő kérését, akit azonban arra kér, segítse az ügyelet május elseje utáni működését többletfinanszírozással, a háziorvosokat pedig arra kéri, vállaljanak ügyeleti munkát.

Szerdán televíziónk is beszámolt az önkormányzat azon döntéséről, miszerint április elsejétől 16 órásra csökkentik az orvosi ügyelet működését. A 24 órás ügyelet eddig is kényelmi szolgáltatás volt, a magyar városok 95%-ában eddig is csak a kötelező időben, azaz 16 órában működött és működik. Mint elmondták, napközben minden háziorvos a saját körzetében a betegek rendelkezésére áll, az akut és súlyos eseteket pedig a kórház sürgősségi osztályán látják el. A televíziónknak nyilatkozó, ügyeletet is ellátó háziorvos az egészségügy túlterheltsége és az oltások okozta megfeszített munka miatt nem értett egyet a döntéssel, ahogyan Horváth László országgyűlési képviselő sem, aki saját közösségi oldalán adott hangot véleményének.

A 16 órás ügyelet bevezetését a kormányzati elvonások miatt a kiadásait jelentősen csökkentő önkormányzat eredetileg januárra tervezte, de a háziorvosok kérésére március végére halasztotta. Hiesz György polgármester pénteken ismét azt jelentette be: elhalasztják az ügyelet működési idejének lecsökkentését.

– Április 30-ig az ügyeletet meghosszabbítom. Elfogadom a gyöngyösi háziorvosok és Horváth László országgyűlési képviselő kérését. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Horváth Lászlótól azonban segítséget kér, hogy az ügyelet május elseje után a nap 24 órájában a betegek rendelkezésére állhasson.

Május 1. után annyi hónapot fog a 24 órás orvosi ügyelet működni, ahány hónapra a többletfinanszírozást képviselő úr megszerzi. Az elmúlt hónapokban, de főleg decemberben, sok 10, vagy 100 millió forintok kerültek a kormányzattól az önkormányzatokhoz, kérem képviselő urat, ez túl nagy gondot nem jelenthet, Gyöngyös is kapjon ilyen pénzeket, és akkor tudjuk működtetni a 24 órást. – mondta a polgármester.

A háziorvosokat is megszólította Hiesz György, mint elmondta: az önkormányzat nem kötelezheti őket, mégis azt kéri, többen vállaljanak ügyeleti munkát.

– Eddig sajnos az a gyakorlat, hogy a gyöngyösi háziorvosok fele sem vállal ügyeleti munkát, az ügyelet vezetőjének más városokból, Debrecenből, Budapestről kell biztosítani a szükséges orvos létszámot. – mondta Hiesz György.

A polgármester a városi televíziót arra szólította fel, hogy objektívebben tájékoztasson a témában, és a megye más városait is kérdezze meg, okoz-e problémát, hogy csak 16 órában biztosítják az ügyeletet. Televíziónk a működési idő csökkentésekor a döntéssel kapcsolatban megkereste az önkormányzatot és beszámolt a város álláspontjáról, ahogyan később az ügyeletben dolgozó orvoséról is.

Telefonon reagált Horváth László országgyűlési képviselő televíziónknak Hiesz György polgármester bejelentésére, és arra, hogy pénzügyi segítséget vár a 24 órás ügyelet megtartásáért. A képviselő azt mondja: jelenleg is zajlanak a kormányzat és a város közötti egyeztetések, és bízik abban, hogy a kompenzációval megmaradhat az évtizedek óta megszokott 24 órás orvosi ügyelet, és abban is, hogy április végére javul a járványhelyzet.

– A járvány legnehezebb heteiben a háziorvosok munkáját segíteni kell és nem nehezíteni, és ez szerintem így van jól, reméljük, hogy április 30-ig túl leszünk a járvány nehéz időszakán. Ami a folytatást illeti, azt tudom mondani, hogy jelenleg is folyamatban van egy egyeztetés a kormányzat és Gyöngyös város önkormányzata között arról, hogy a járvány okozta, és az iparűzési adó csökkentés okozta bevételkiesést milyen módon, milyen mértékben és milyen eszközökkel segítse vagy pótolja a kormányzat, úgyhogy várjuk meg, hogy mi lesz ennek az egyeztetésnek az eredménye. – nyilatkozta Horváth László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP).


Az Aktuális napi hírei (2021-03-26 )

Tovább az archívumra