Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kétkedve fogadta a PDSZ az iskolák nyitásáról szóló bejelentést

Kétkedve fogadta a PDSZ az iskolák nyitásáról szóló bejelentést

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyetért a PDSZ azzal, hogy előbbre kerülnek a pedagógusok az oltási tervben, azonban szerintük ezt sokkal előbb kellett volna megtenni. A szakszervezetnek kételyei vannak az iskolák nyitásával, valamint az érettségi megrendezésével kapcsolatban is, azt mondják: a nyitás előtt beoltott tanároknál még nem biztos, hogy kialakul a védettség, valamint nem tisztázott, hogy milyen oltóanyagot fognak kapni. A szakszervezet szerint a diákokat is be kellene oltani az újranyitás előtt.

A tanárok beoltása után 8-9 nappal újranyithatnak az iskolák – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta pénteken, a Kossuth Rádióban. Az államfő kijelentésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy reagált, hogy szakértők szerint 21 nap kell a védettség kialakulásához, de a legtöbb vakcina esetén az csak a 2. dózist követően alakul ki, ez pedig több mint egy hónapot jelent. Ezért a szakszervezet szerint korai lenne a nyitás.

– Ami a legnagyobb probléma ebben az egészben, hogy úgy jön le a kormány kommunikációjában, hogy azért kerül sor a pedagógus beoltására, hogy aztán áprilisban, a tavaszi szünet után ki tudjanak nyitni az intézmények. Márpedig mi úgy tudjuk, hogy a mi ágazatunkban sem hat másképp az oltás, mint bárki más tekintetében, magyarán, ha valakit mostanában beoltanak, egyáltalán nem lesz védett, mire megnyitnák velük együtt az iskolákat. – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja.

A szakszervezet másik problémája, hogy egyelőre nem tisztázott, a pedagógusoknak milyen oltást ajánl fel a kormány. A PDSZ szerint körültekintően kellene megválasztania oltás típusát, és mindenkinek azt kellene adni, ami számára a legmegfelelőbb.

– Itt szintén fenn áll az a bizonytalanság, ami egyébként társadalom többi csoportjában is jelen van, hogy azért nem egészen mindegy, hogy milyen az az oltás, amit felkínálnak. Az sem mindegy, hogy kinek hány és milyen típusú krónikus betegsége van, milyen életkorú és egyebek. Nagyon szeretném, hogy ha a pedagógusoknak nem olyan lenne ez az úgynevezett oltás felajánlás, hogy felajánlunk, amit felajánlunk, és ha nem kell, akkor tessék így jártál. – mondta a PDSZ Országos Választmányának tagja.
Nagy Erzsébet elmondta: egy általuk készített felmérés alapján a pedagógusok egy része kész sztrájkba lépni, ha nem érzik magukat biztonságban. Hozzátette: arra kérik a pedagógusokat, hogy a regisztráljanak az oltásra, de véleményük szerint a diákokat is be kellene oldani az újranyitás előtt.


Az Aktuális napi hírei (2021-03-26 )

Tovább az archívumra