Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Segít a NAV

Segít a NAV

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető weben keresztül. Mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani és beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetének kivételével – május 20-ai hatállyal automatikusan bevallássá válik.

Március 15-e óta ellenőrizhetjük, módosíthatjuk és fogadhatjuk el a NAV által készített szja-bevallási tervezeteket. Fontos, hogy aki tavaly olyan jövedelmet szerzett, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás, mint például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem, annak a bevallási tervezetet okvetlenül ki kell egészítenie.

– Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem haladja meg az 500 ezer forint, akkor – az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – akár 12 havi pótlékmentes részletfizetés is kérhető idén, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje megegyezik a bevallási határidővel, amely nem más, mint 2021. május 20. – tájékoztatott Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó is szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot, tehát nem a bankkártya adatokat – hangsúlyozza a sajtóreferens, illetve meg kell adni a postai címet attól függően, hogy az adózó miként szeretné visszakapni az év közben keletkezett többletet.

– Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárba is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást. A NAV webes szja-kitöltő programját használók a fizetést a kitöltőfelületen keresztül is teljesíthetik. A többi adózó az átutalás mellett csekken vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is befizetheti az adóját. – mondta a sajtóreferens.

Akik papíron adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen. Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíron. A tavalyi egyházi 1 %-os felajánlás pedig az idén is érvényes, ha a felajánló nem vonja vissza múlt évi döntését vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet.


Tovább az archívumra