Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Indul a jelenléti oktatás, sokan ellenzik az iskolanyitást

Indul a jelenléti oktatás, sokan ellenzik az iskolanyitást

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A kormány döntése értelmében április 19-én nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A felső tagozatokban – a középiskolákkal egyidőben – május 10-én indul újra az intézményi tanítás, addig marad a digitális oktatás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a járványnak ebben a szakaszában nyitásban gondolkodni életveszélyes, ezért arra kérik az oktatókat, hogy tagadják meg a munkát, a szülőket pedig, hogy ne engedjék gyermekeiket vissza az iskolába. Közben Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a mai Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozó vizsgát kell tennie.

Fékezték az iskolák nyitásának ütemét – ezt Orbán Viktor miniszterelnök április 14-én, közösségi oldalán jelentette be. A kormányfő elmondta: április 19-én, hétfőn csak az óvodákat és az általános iskolák alsós tagozatait nyitják ki. A felső tagozatosoknak a középiskolásokkal egyidőben, vagyis a tervek szerint május 10-én indul újra az úgynevezett jelenléti oktatás.

A döntésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is reagált, szerintük nagy veszéllyel jár a nyitás a jelenlegi járványhelyzetben. A kormány döntése 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint, valamint szüleiket, így körülbelül 1,2 millió felnőttről van szó. A szakszervezet szerint ennyi ember egészségét veszélyezteti a határozat.

– Mi úgy látjuk, hogy valójában beáldozták az óvodásokat, az óvodások családjait, az általános iskola alsó tagozaton tanuló gyerekeket, és családjaikat, természetesen a pedagógusokat is. Mi úgy gondoljuk, hogy ez egy életveszélyes dolog, és nem szabad ennek megtörténnie. Továbbra is azt mondjuk a kollégáknak, hogy A munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva nyugodtan tagadják meg a munkavégzést. – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja.

A szakszervezet szerint a négyzetméteres szabályozás az iskolákban és az óvodákban nem alkalmazható, hisz akkor a pedagógussal együtt összesen 3-4 gyerek lehetne egyszerre a teremben, erre pedig nincs lehetőség – mondja Nagy Erzsébet.

Nagy Erzsébet hozzátette: a szülőknek joguk van kikérni gyermeküket az iskolából, és erre biztatják is őket.

Amennyiben a szülő kérvényezi, hogy szeretné otthon tartani a gyermekét, az intézményvezető dönthet arról, hogy ezt engedélyezi-e. Erről számolt be televíziónknak Kurucsai József, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola igazgatója is.

– Annyiról kellett még a szülőket tájékoztatni, hogy ez nem digitális oktatást jelent. Tehát ha ő kikéri a gyermekét, hogy ő most otthon szeretné tartani, akkor nem digitális oktatásban vesz részt a gyermek. Természetesen kérheti a kollégák segítségét, a gyerekeknek vagy a társaik segítségét és akkor ennek alapján kell nekik tanulniuk. – mondta Kurucsai József, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda igazgatója.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs mai tájékoztatóján közölte: ha valaki nem akarja, hogy a gyermeke iskolába menjen, van erre lehetőség, és az iskolavezetők ezt engedélyezhetik. Ehhez nincs szükség petícióra sem, a jogszabályok erre lehetőséget biztosítanak – fogalmazott az államtitkár, és hozzátette: aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozó vizsgát kell tennie, ami a sikeres tanév feltétele.


Tovább az archívumra