Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jó lehetőségek, de rossz marketing, szép környezet és vandalizmus, csendre vágyó látogatók és dübörgő motorzaj

Jó lehetőségek, de rossz marketing, szép környezet és vandalizmus, csendre vágyó látogatók és dübörgő motorzaj

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Mátrát belülről ismerők ezt a fajta kétarcúságot tartják a terület egyik hátrányának. Minderről keddi Fórumunkban esett szó.Elégtelen kommunikáció, szemetelés és állandó vandalizmus: a Mátra lehetőségeit és erényeit gyakran és sokak felemlítették már, az adottságokból fakadó hátrányokat viszont általában kevesen nevezik meg a terület felelősei és ismerői közül. Pedig a főiskola legutóbbi felmérése alapján is kiderült, hogy bár a Mátra ma már remek kínálattal várja a vendégeket, a lehetőségeket még tudatosítani kellene a kereslet oldalán is.
Sokan tudják már, hogy a Kékes Turista Egyesület tagjai évente többször is külön szemétszedő túrákat szerveznek a terepen. Vezetőjük azonban most egy másfajta szennyezésre, a zajéra hívta fel a figyelmet. Simon Péter szerint nem lehet egyszerre a csendre vágyók és a motorosok igényeinek megfeleltetni a Mátrát.
Szuromi László nyugalmazott természetvédő leszögezte: az erdei létesítmények fenntartása általában sokkal többe kerül, mint a megépítésük, folyton összefirkálják, szétverik a tájékoztató táblákat, padokat. Mint mondta, Mátrafüreden például kifejezetten vandalista gócpontról beszélhetünk.
A szakember szerint a Mátrában előfordul felhagyott, bontandó, esetenként életveszélyes létesítmény is, melyekre oda kell figyelni a térség jövőképének kialakításánál.

Faragó Zoltán


Tovább az archívumra