Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Átadták az új tűzoltólaktanyát, megváltozott a forgalmirend a környékén

Átadták az új tűzoltólaktanyát, megváltozott a forgalmirend a környékén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Átadták az ország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyáját Gyöngyösön. Az új laktanya megépítésére 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított az Európai Unió. A beruházást Gyöngyös önkormányzata is segítette egyebek mellett a volt honvédségi laktanya területének fejlesztésére nyert pályázat keretében. A katasztrófavédelmi kirendeltség 64 településért felel, a gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság pedig 48 település több mint 114 ezer lakójának biztonságát erősíti.

Már az új helyükről vonultak a tűzoltók, ugyanis a hétvégén átköltöztek, mától pedig már az új laktanyában teljesítik szolgálatukat a kirendeltség állományába tartozókkal együtt. A járvány miatt szűk körű bejárást tartottak, hogy a média segítségével az itt élőknek is bemutassák a korszerű létesítményt.

Dr. Zólyomi Géza kirendeltségvezető kiemelte: az új tűzoltólaktanya előnye nem csak abban rejlik, hogy sokkal modernebb és kényelmesebb, hanem a költözésnek köszönhetően csökken a vonulási idő is.

– Innen, a város közepéből lehet a leggyorsabban elérni a város bármelyik pontját, tehát időveszteség nélkül tudunk kiérkezni a városba bárhol lakóhoz. – mondta Dr. Zólyomi Géza, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Az épület egyébként két funkcionális egységből áll. A szertárakat magába foglaló, a készenléti állomány elhelyezésére szolgáló, több mint ezer négyzetméteres épületszárny mellett egy irányítási, hivatali épületrészt is kialakítottak.

A kirendeltségvezető éppen azt mutatja, hogy elődeik és most ők honnan-hová költöztek. Kötődtek a belvárosi műemléki épülethez, amely évtizedekig adott otthont számukra, így kettős érzésekkel távoztak.

– Ugyanakkor, amikor kiérkezünk az új laktanyába és látjuk az új elhelyezést, látjuk a tágas irodákat, a tágas elhelyezési helyiségeket és látjuk a tűzoltó-technológiának helyet adó kiszolgáló helyiségeket, akkor bizony azt mondjuk, hogy igen, megérkeztünk, ott vagyunk, a kornak megfelelő technikai színvonalon tudunk majd működni, üzemelni, és ez mindenképpen azt jelenti, hogy a lakosságnak a biztonsága magasabb szinten lesz ellátva. – mondta Dr. Zólyomi Géza.

A gyöngyösi önkormányzat is segítette a beruházást, egyebek között a volt honvédségi laktanya területének fejlesztésére elnyert 570 millió forintos pályázat keretében. Hiesz György polgármester úgy véli, nem csak a város, de a megye is egy értékes intézménnyel gazdagodott, és a kirendeltség munkatársai modern, jól felszerelt környezetben végezhetik munkájukat.

– A város nem csak a területet biztosította, hanem a közmű ellátottságot is, amit még jó pár évvel ezelőtt az előző testület szerződésben vállalt, és még őket fogja szolgálni többek között a szintén uniós forrásból megvalósuló infrastruktúra fejlesztés, tehát a Honvéd út, a Bethlen Gábor út kiépítése, csapadékvíz elvezetésének kiépítése. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Az átkötő utak és parkolók kiépítése hamarosan megkezdődhet, és legkésőbb jövő év első negyedévéig be is fejezik. Ha elkészül, négy irányból tudnak majd vonulni a gyöngyösi tűzoltók. Fontos, hogy a környéken megváltozik a forgalmi rend, ugyanis két stop-táblát helyeztek ki annak érdekében, hogy a tűzoltók biztonságosabban tudjanak kivonulni a fő közlekedési utakra.


Tovább az archívumra