Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fontos bejelentések: meghosszabbított orvosi ügyelet, lezárult szennyvízberuházás

Fontos bejelentések: meghosszabbított orvosi ügyelet, lezárult szennyvízberuházás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy hónappal meghosszabbítják a 24 órás orvosi ügyeletet – jelentette be Hiesz György polgármester kedden tartott sajtótájékoztatóján. A városvezető emellett beszámolt a városban lévő illegális hulladéklerakók felszámolásával kapcsolatos önkormányzati pályázatról, valamint a szennyvíztisztító telep és szennyvízcsatorna-hálózat korszerűsítéséről is.

Ebben a hónapban véget ért volna a 24 órás orvosi ügyelet és 16 órásra csökkent volna májustól, azonban Hiesz György polgármester úgy döntött, még egy hónappal, május végéig meghosszabbítja, tehát júniustól vált át 16 órásra az ügyelet.

– Külső segítséget nem kaptunk, minden ígéret ellenére. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy, ahogy Heves megye összes települése Gyöngyös is a 16 órás ügyeletre fog áttérni. Egy örömteli hír, hogy június 1-től a technikai személyzet- gépkocsivezető, ápolószemélyzet órabérét meg fogjuk emelni. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A polgármester hozzátette: felmerült az is, hogy az állam átveszi az önkormányzatoktól az orvosi ügyeletek működtetését, tehát valószínűleg egységesen az országban mindenhol 16 órás ügyelet lesz, de erről még nincs hivatalos információ.

A tájékoztató kiemelt témája volt a szennyvíztisztító telep és szennyvízcsatorna-hálózat korszerűsítése, ami 2,2 milliárd forint értékben valósult meg a Nemzeti Fejlesztési Programiroda együttműködésével. Közel 6 km hosszúságban új szennyvízcsatorna épült főként az északnyugati városrészen, illetve bélelés technikával több utcában is rekonstruálták a szennyvízelvező hálózatot. Emellett a szennyvíztisztító-telepen bővítették a komposztáló területet, jelentős technológia-fejlesztést hajtottak végre, ezáltal még jobb lett a tisztított víz minősége. A szennyvíziszapból nyert biogázból előállított elektromos áram pedig közel 100 %-ban fogja fedezni a tisztításhoz szükséges áram-igényt. Hiesz György a zöldhulladék-elhelyezés kapcsán elmondta: a lakosság részéről meghatározott időben és mennyiségben fogják azt fogadni, erről a telep értesíti a gyöngyösieket.

– A zöldhulladékot a telep be tudja fogadni, kívülről más környékbeli településekről most a szennyvíztelep nem tud fogadni, ez jelentős többletköltséget jelent a telepnek és Gyöngyös az üzemeltet, ezért csak a gyöngyösi hulladékot- részben, amit az önkormányzat összeszed, részben a parkgondozó, részben pedig a lakosságnak a zöldhulladékát fogja fogadni. – mondta Hiesz György.

A városvezető egy illegális hulladéklerakók felszámolásához kapcsolódó pályázatról is beszámolt. Mint elmondta, a város több mint 22 millió forintot nyert ezek felszámolására, ami kb. 800 köbméternyi hulladék összeszedését jelenti.

– A város közvetlen környékén, közterületen, belterületen, illetve városon belül garázsok, harmadosztály környéke, a Duranda Nagy-patak melletti területet jelenti. Összeszedjük a hulladékot, elszállítjuk, ártalmatlanítjuk. Indul egy lakossági felvilágosító akció, hogy milyen károkat okoz forintálisan és a környezetben az illegális hulladéknak a megjelenése. – mondta a polgármester.

A pályázat részeként pedig 6 éjjel-nappal látó kamerát telepítenek azokon a helyeken, ahol nagy mennyiségű illegális hulladék gyűlik össze rendszeresen, ezzel is kiszűrve a szabályszegőket.


Tovább az archívumra