Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szükség lesz rá, bizonyos szolgáltatások csak védettségi igazolvánnyal vehetők igénybe

Szükség lesz rá, bizonyos szolgáltatások csak védettségi igazolvánnyal vehetők igénybe

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A négymilliomodik oltást követően megnyithatnak a mozik, edzőtermek, színházak, az éttermek belső részei, illetve a szállodák. A felsorolt szolgáltatásokat azonban csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Sokaknál azonban hamarosan lejár az okmány érvényessége, de vannak olyanok is, akik még meg sem kapták, vagy rosszul állították azt ki.

Fesztiválhangulat kísérte országszerte a terasznyitást az elmúlt hétvégén. A nyitás következő lépéseként számos szolgáltatás válik újra elérhetővé, de csak a védettségi igazolvány bemutatásával. Mostantól lesz tehát fontos, hogy kinek van ilyen kártyája, és kinek nincs. Emiatt sokan szeretnének minél hamarabb hozzájutni a kártyájukhoz. Az első igazolványokat március elején kezdte el kézbesíteni a posta, ennek ellenére vannak, akik még mindig nem kapták meg a beadott oltások ellenére sem a védettségi igazolványukat, vagy nem helyes adatok szerepelnek rajta.

– Előfordul, hogy esetleg ezekben a nagy hajrá időszakokban nagyon sok védőoltás kerül beadásra az oltópontokon az egészségügyi szolgáltatóknál, a praxisokban, hogy a védőoltás beadásának a rögzítése egy kicsi késedelmet szenved. Természetesen azon vannak az oltópontok, hogy az oltást követően ez rögtön megtörténjen, ugyanakkor az igazolványoknak a gyártása az csakis azon adatok alapján történhet, amiket rögzítettek a szolgáltatók a rendszerben. – tájékoztatott Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Akik megkapták a védőoltást, lejárat nélküli kártyát kapnak. Akik átestek a fertőzésen, fél évig érvényes kártyát kapnak. Akik pedig tünet nélkül estek át a betegségen, és vérvizsgálat mutatta ki az antitesteket, azoknak az érvényesség kezdete a vizsgálat időpontja, lejárata pedig a vizsgálattól számított négy hónap. Míg az előbbi esetben a gyógyulást követő nyolc napon belül hivatalból kerül kiállításra az igazolvány, addig utóbbi esetben a védettségi igazolványt vagy elektronikus úton, a www.magyarorszag.hu weboldalon, vagy személyesen lehet igényelni, bármely kormányablakban.

– Az ügyfélkapun keresztül javasoljuk azt, hogy keresse meg a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés menüpontot és egy elektronikus űrlap segítségével jelezheti bárminemű problémáját a védettségi igazolvánnyal szemben, ugyanezt megteheti a kormányhivataloknak ügyfélszolgálati pontjain. – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Ezen az oldalon igényelhet új kártyát az is, aki elvesztette a már meglévőt, vagy akinek hibás adatok szerepelnek rajta.


Tovább az archívumra