Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szombattól számít a védettség, májusban már lagzikat is lehet tartani

Szombattól számít a védettség, májusban már lagzikat is lehet tartani

Már a hétvégén kinyithatnak a mozik, a színházak és a szállodák, az éttermek belső terei, az uszodák és edzőtermek is a védettségi igazolással rendelkezők számára, hiszen várhatóan holnap a négymilliomodik magyar állampolgár is megkapja az oltást. Módosítani fogják a Büntető Törvénykönyvet, hogy elkerüljék a hamis igazolványok elterjedését, és akár be is zárhatják azokat az üzleteket, ahol nem ellenőrzik az igazolvány meglétét. A mai Kormányinfón bejelentették: május 10-e után, amikor elérjük az 5 millió beoltottat, újra lehet lagzikat tartani.

Ma reggelig 3 millió 870 ezren kapták meg az első oltásukat, így várhatóan az eredeti tervhez képest néhány nappal később, pénteken érhetjük el a 4 millió beoltottat. Mint arról már televíziónk is beszámolt, a kormány már előrevetítette, milyen enyhítésekre számíthatunk ezt követően. A tervek szombatra valósággá válnak, de egy része csak azoknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

– Este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is, szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik, tehát 18 év alatti gyermeknek nincs szüksége védettségi igazolványra ahhoz, hogy beléphessen az éttermekbe. A védettek szállodába is mehetnek, ugyanúgy a 18 év alatti gyermekek belépése nem korlátozott. – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A 2020 novemberében bezárt létesítmények is megnyithatnak, mint például a mozik, színházak, cirkuszok, állatkertek, múzeumok és könyvtárak.

Uszodákba, edzőtermekbe csak a védettek, a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak és az igazolt sportolók mehetnek.

A kulturális és sportrendezvényeken a védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük, azonban a közterületeken, tömegközlekedési eszközökön és boltokban továbbra is mindenki számára kötelező a maszkhasználat.

A kijárási tilalom kezdete mindenki számára este 11 óráról éjfélre módosul, és az üzletek, teraszok nyitvatartása is változik, 23 óráig fogadhatnak vásárlókat, vendégeket. Ötmillió beoltott után újabb enyhítések következhetnek.

– A kormány az 5 millió oltás elérésekor a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani, tehát most úgy számolunk, hogy május harmadik hétvégéjéig jó eséllyel ezt a számot elérhetjük. Ebben sok a bizonytalanság, de miután itt van egy szervező munka, ezért azt tudom mondani, hogy ma az a realitás, hogy a május 10-i héten el tudjuk érni az 5 millió beoltottat. – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt is elmondta, módosítani fogják a Büntető Törvénykönyvet. Minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása, emellett 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírság vagy legsúlyosabb esetben egyéves bezárás is jöhet azoknak, akik nem ellenőrzik a védettségi igazolványokat.

A plasztikkártyákkal kapcsolatban sok panasz érkezik a kormányhivatalokhoz, de Gulyás Gergely azt mondta, az orvosok regisztrálják az adatokat az egészségügyi szolgáltatási térben, ezt pedig bárki leellenőrizheti. A miniszter szerint átlagosan az első oltást követően 10 napon belül megérkezik az igazolvány, aki mégsem kapta meg, mindent megtesznek, hogy mihamarabb pótolják az elmaradást. A kormány erre egy új eljárásrendet fog kialakítani. Ennek a részleteit holnap közli a miniszterelnök.

Gulyás Gergely az utazások feltételeivel kapcsolatban elmondta: Magyarország el fogja fogadni más országok igazolványát, és kétoldalú megállapodásokat köt azokkal az országokkal, amelyek erre nyitottak, hogy a védettek szabadon utazhassanak.

Magyarország igénybe fogja venni az unió által létrehozott helyreállítási alapot, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, ennek legnagyobb részét az egészségügyre fogja fordítani a kormány – tette hozzá Gulyás Gergely.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A Platán úti óvónénik bábjátéka - A házikó
09:09
Világörökség - Parádsasvár 
09:16
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:05
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:58
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:10
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:10
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Mákszem - Mondókás
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:05
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
A Tapolcai-tavasbarlang - természetfilm
20:10
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság