Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mostantól bárki számára nyilvánosan megtekinthető egy fontos magyar matematikai felfedezés tárgyiasult formája, az úgynevezett Gömböc a gyöngyösi főiskolán

Mostantól bárki számára nyilvánosan megtekinthető egy fontos magyar matematikai felfedezés tárgyiasult formája, az úgynevezett Gömböc a gyöngyösi főiskolán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A sanghaji világkiállítást is megjárt alkotás lényegében egy olyan fémtest, amelynek csak két egyensúlyi pontja van.

Ha egy ilyen Gömböc beindul, nehéz megállítani. A geometriai csodaként számontartott Gömböcnek csak két egyensúlyi pontja van, egy stabil, és egy instabil, ettől különleges – a matematika mai tudása szerint ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test ugyanis nem létezik.

Ez a 25 kilogrammos, magnézium, alumínium és szilícium ötvözetéből készült példány a legutóbbi világkiállítás magyar pavilonjának egyik büszkesége volt. Most már a gyöngyösi főiskola tulajdona.

A Gömböc persze több, mint kiállítási tárgy, hasznos tudást nyújt a csillagászat terén. A főiskolán pedig az eróziókutatásokban szánnak neki gyakorlati szerepet – tudtuk meg Dr. Bíró Tibor dékántól.

A KRF aulájában nemsokára állandó helye lesz a Gömböcnek, így azt bárki – iskolások, érdeklődők – szabadon megtekinthetik.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-01-25 )

Tovább az archívumra