Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fákat rongált meg a szélvihar

Fákat rongált meg a szélvihar

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Veszélyessé vált fák, leszakadt faágak miatt kellett vonulniuk a megyei tűzoltóknak a tegnap esti szélvihar miatt. Összesen tizenkét alkalommal futott be riasztás a katasztrófavédelemhez Heves megyében. Gyöngyösön az Iskola utcában a gyalogosforgalmat, a Deák Ferenc utcában a járműforgalmat akadályozták kidőlt fák. Az időjárás-előrejelzés szerint viharos szélre holnap is lehet számítani.

Leszakadt faágak a járda mellett és a tűzoltók által levágott fatörzsdarab. Az iskola utcában ma ennyi nyoma volt a tegnap esti szélviharnak, amelyet egy északnyugatról érkező markáns hidegfront hozott. Volt, ahol 114 kilométer per órás széllökéseket mértek, ami elég erős, 119 kilométer per órás szél már orkánnak számít a meteorológiában.

Gyöngyösön nem csak itt, hanem a Deák Ferenc utcában is okozott kárt a vihar, a kidőlt fa a járműforgalmat akadályozta, így a tűzoltóknak nem kevés feladatot adott a tegnapi időjárás.

– A viharos erejű szél miatt 12 alkalommal avatkoztak be Heves megye tűzoltói szerda estétől csütörtök reggelig. A legtöbb munkát veszélyesen megdőlt fák és leszakadt faágak adták nekik. – tájékoztatott Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A megyében volt, ahol villanyvezetékre és épületre dőlt fa a viharban, a gyöngyösi szakemberek nem csak a sérült fákat távolították el, hanem volt, ahol tüzet is oltottak.

– Markaz határában villanyvezetékre szakadt egy fa, ott az alatta lévő száraz növényzet meggyulladt. A gyöngyösi hivatásos, és a markazi önkéntes tűzoltók az áramszolgáltató szakembereinek segítségével végezték az oltási munkálatokat. – mondta Nagy Csaba.

Pénteken újabb hidegfront érkezik, amely szelet és csapadékot is hoz térségünkbe.

– Ez a front jóval több csapadékkal jár, mint ezt tegnap megtapasztalhattuk, viszont ismét megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északi-északnyugati szél, de várhatóan akkora széllökésekre, mint azt a tegnapi napon tapasztalhattuk, nem kell számítani. – mondta Bakota Zsolt, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének egyetemi hallgatója.

Bakota Zsolt szerint a következő időszakban kellemesebbre fordul az időjárás, egy anticiklon megakadályozza a frontokat, és az áprilisban tapasztalt szeszélyes időt is elfelejthetjük, ugyanis folyamatosan melegedni fog a levegő, és hamarosan beköszönt a nyári időjárás.


Tovább az archívumra