Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A szén-monoxid veszélyei

A szén-monoxid veszélyei

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Összesen tizenkilenc alkalommal riasztották a tűzoltókat és 6 ember szenvedett mérgezést szén-monoxid miatt Heves megyében az idei fűtési szezonban. Hivatalosan április 15-én ért véget a fűtési szezon, a változékony időjárás miatt azonban a háztartások többségében még fűtenek. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság most a szén-monoxid-mérgezések veszélyeire hívja fel a figyelmet, ami fűtési szezonon kívül is okozhat baleseteket.

Az egyik házhoz érkeznek a kéményseprők, ellenőrzést végeznek a szakemberek. A fűtési szezonban ugyan gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott egész évben veszélyt jelent a mérgező gáz. A fűtőeszközöket, vízmelegítőket ezért évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni.

– A legtöbb mérgezést az okozza, hogy karbantartatlan, esetleg engedély nélküli készülékeket használunk. A legveszélyesebb készülékek a nyílt égésterű fűtőberendezések vagy vízmelegítők. Ezek a készülékek nagyon hamar elhasználják a szobában rendelkezésre álló levegőt, és ha a levegő-utánpótlás nem megfelelő, akkor hamar szén-monoxid keletkezik. – tájékoztatott Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Néhány egyszerű módszerrel azonban megelőzhetők a tragédiák – mondja a szóvivő.

– A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető, nagyon sokat tehetünk biztonságunk érdekében, ha telepítünk egy jó minőségű szén-monoxid érzékelőt a lakásunkba, házunkba. Ha a levegő utánpótlást biztosítjuk a nyílt égésterű készülékeknek. Sokszor nem elég, hogyha kinyitjuk az ajtót, ablakot, hanem a nyílászárokra egy résszellőzőt is fel kell szerelni. – mondta Nagy Csaba.

A fűtési szezon másik veszélye a kéménytűz – mondja a szóvivő. Így ezeket is érdemes évente ellenőriztetni a kéményseprőkkel, akár szezonon kívül, hiszen akkor is rendelkezésre állnak a szakemberek.

– 38 kéménytűzhöz vonultak Heves megye tűzoltói az elmúlt fűtési szezonban, 168 négyzetméteren pusztítottak a lángok a füstelvezetőkben és azokban a helyiségekben, ahová a kéményből átterjedt a tűz. – mondta Nagy Csaba szóvivő.

A szóvivő hangsúlyozza: A lakossági kéményseprés változatlanul ingyenes. Mindenki éljen ennek lehetőségével! További információt a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon érhetnek el a lakosok.


Tovább az archívumra