Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pinceavató

Pinceavató

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Mátrai borvidék új pincészetét avatták Gyöngyössolymoson. A tulajdonosok, a Lovász család reméli, hogy az 1700-as évek közepén épült kőház történelmi múltja és az itt készített borok újabb turisztikai vonzerőt jelenthetnek a térségnek.

A nyolc éve eladó gyöngyössolymosi kőházat eredetileg nem azzal a céllal vásárolta a Lovász család, hogy pincészetet nyissanak benne. Viszont mikor hozzáláttak a felújításhoz, olyan leletekre bukkantak, amiknek a hatására elkezdte érdekelni őket a ház múltja és története – meséli a pincészetavatón a tulajdonos. Mikor a stabil, solymosi kőből készült kőház története körvonalazódott, úgy döntöttek, hogy restaurálják az 1700-as évek közepén, mediterrán stílusban épült pincét és házat, és látványpincészetet alakítanak ki – meséli Lovász Péter.

– Ez a pincészet valószínűleg a királyi Magyarország területén épült legelső kőpince, amit egy olasz építő- és bányamérnök készített az 1700-as évek közepén, aki azért jött ide, hogy a kőbányát megnyissa, illetve a helyi parasztokat betanítsa a kőfaragásra. – mondta Lovász Péter, a gyöngyössolymosi Lovász Pincészet tulajdonosa.

Valószínűleg bemutatóházként szolgált egykor, ahol a gyöngyössolymosi lilakőbánya különböző termékeit tekinthették meg a vásárlók.

A feljárót és az udvart 5 cm vastag föld borította, meglepődtek, amikor leszedték ezt a réteget, mert többféle méretű kőkockából, mintegy 400 négyzetméteres kövezett területet tártak fel a munkálatok során.

A vörösfenyőből készült ajtókat és ablakokat sikerült eredeti formájukba visszaállítani, az akkoriban olasz stílusban készült plafonfestést is feltárták, és a pince is eredeti állapotát nyerte vissza a restaurálás során, melyhez európai uniós támogatást is nyertek.

Családi vállalkozásként 2018-ban indult a borászat, amelyben saját termést dolgoznak fel, közel négy hektáron gazdálkodnak, és szeretnék, ha bekerülne a köztudatba a pincészet neve. Az avatón már elkészült boraikból kóstolót is tartottak a tulajdonosok. A hordós érleléssel és reduktív technológiával készülő, a Mátrai borvidékre jellemző fehér, rosé és vörös boraikat végigkóstolhatták a vendégek. Az új látványpincészet újabb vonzereje lehet a térségnek.

– Ez egy nagyon fontos termék a meglévő öko- turisztikai attrakciók mellett, a túrázások után jól esik egy helyi bort megkóstolni. Az ilyen pincenyitásoknak azt a jelentőségét látjuk, hogy minél jobban bevezessék a mátrai bort a köztudatba. Fontos, hogy a turisták valamilyen kézzel fogható termékkel is tudnak távozni. – mondta Benkő Béla, a Gyöngyös – Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke.

A tulajdonosok remélik, hogy az új kézműves pincészet felkerül a magyar turizmus térképére, hasonlóan a mátrai borvidék pincészeteihez. A jövőben borkóstolókat szeretnének tartani a gazdag múltú, több házéves házban.


Tovább az archívumra