Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közösen a tiszta városért

Közösen a tiszta városért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hamarosan több változás lép életbe a hulladékgazdálkodással kapcsolatban. 2023-tól állami feladat lesz többek között a szállítást elvégeztetni, Gyöngyösön pedig 2022 tavaszáig elkészül az új bálázó csarnok, amely a szolgáltatás minőségén javíthat. Sok panasz érkezik a feladatot ellátó céghez és az önkormányzathoz is, de a tapasztalat szerint nem mindenki tudja, hogy problémájával kihez fordulhat. Erről volt szó a kedd esti Fórumban.

Az önkormányzat rendeli és szervezi a hulladékszolgáltatást, a feladatokat az NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. végzi. 2017 októbere óta látják el a feladatot, több mint 20 településen. Folyamatosan próbálnak fejlesztéseket végrehajtani, hogy a szolgáltatás minősége javuljon.

– Az elmúlt két évben 4 új járművet szereztünk be, illetve a zöldhulladék gyűjtésénél plusz két új járatot állítottunk be, plusz 6 alkalmazottat vettünk fel a céghez, hogy ezeket a munkákat minél optimálisabban el tudjuk végezni. – mondta Hencz Zsolt, a NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A hulladékgazdálkodásban a törvény változása hoz lényeges átalakulást 2023. július elsejétől.

– 2023. július elsejétől úgy a közszolgáltatás megszervezése, mint maga a szállítás állami feladat lesz, tehát ettől a pillanattól kezdve az önkormányzatnak mindenfajta ilyen jellegű kötelezettsége megszűnik. Marad a köztisztaság meg az illegális hulladéknak az elszállítása, ami közterületen keletkezik. – mondta Dr. Szemes Paula, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság műszaki főelőadója.

Az illegális hulladéklerakók felszámolására az önkormányzat a közelmúltban egy pályázaton is nyert, amelyből 800 köbméter szemetet szállíthatnak el, és hat kamerát is elhelyeznek az illegális hulladéklerakás megelőzése érdekében.

A kék kukákat a hulladékszállítás napján reggel 7 óráig kell kihelyezni, a lakos tele rakhatja a szemetest, de csak annyira, hogy a fedelet le lehessen hajtani. Előfordul, hogy az edények megsérülnek, eltörnek, vagy az ürítés alkalmával a szemét egy része szétszóródik, ilyen esetekben a szolgáltatónál kell jelezni a problémát.

– Gyöngyösön a kukákat 2009-2010 környékén kapták meg a lakosok, ez azt jelenti, hogy már 10 éves edényekről beszélünk. Ezek elhasználódhatnak, illetve túlterhelés esetén könnyebben törnek, hiszen műanyag edényekről beszélünk, de a saját dolgozóink is követhetnek el hibákat, és azért vannak a kivizsgálások, hogy ezeket megnézzük, mi az oka az edény sérülésének például. – mondta Kovács Zsolt, a NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási műszaki vezetője.

Mint az a műsorban elhangzott, a cég és az önkormányzat között jó partneri kapcsolat alakult ki.

– Szerintem az együttműködés megfelelő az önkormányzat és a szolgáltató között, tehát bármikor, ha hozzánk fut be panasz, és azt továbbítjuk a szolgáltatónak, akkor azt tapasztalom, hogy igyekeznek helytállni és megoldani a problémát, viszont nem lehet eltekinteni a súlyos anyagi forrástól, amit erre fordít a város, mert csak a közszolgáltatással nem fogjuk tudni tisztán tartani a várost. – mondta Juhász Katalin, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatója.

Ezért lenne fontos a szemléletformálás a lakosság részéről. Dr. Szemes Paula hozzátette: a jó partneri viszony mellett lát még hiányosságokat a lakosság felé történő megfelelő tájékoztatásban.

Az önkormányzat költségvetésében a köztisztasági feladatok ellátására 100 millió forint van elkülönítve éves szinten, plusz 10-15 millió forintot fordíthatnak illegális hulladék felszámolására, mátrai kézi szemetesek ürítésére. Az önkormányzat köztisztasági feladatait a Városgondozási Zrt. látja el, ezeken kívül a járdatisztítás, és téli síkosságmentesítés is az ő feladatuk. Hétvégén pedig közfoglalkoztatottak végzik az úgynevezett „diszkó útvonalak” megtisztítását.


Tovább az archívumra