Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mártír megemlékezést tartott vasárnap a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség és a Barankovics Izraelita Műhely Egyesület a gyöngyösi izraelita temetőben a gyöngyösi gettó kiürítésének napjára emlékezve. Gyöngyösről kétezer embert hurcoltak el a II. világháború alatt, közülük mindössze százhúszan tértek vissza a városba.

Hatszázezer magyar zsidó veszett el a II. világháborúban, a világon pedig hatmillió, amit a magyarországi zsidóság soha nem feled el. Gyöngyös is hatalmas veszteséget szenvedett, több mint kétezer embert küldtek gettóba, majd haláltáborokba, közülük ötszázan élték túl a megpróbáltatásokat, de Gyöngyösre csupán százhúszan tértek vissza – hangzott el a gyöngyösi gettó kiürítésének napjára emlékező rendezvényen.

– Legtöbbjük sírja csak a lelkünkben létezik, ezért nem szabad róluk elfeledkezni, s itt, a temetőben az emlékmű előtt, legyen ez az emlékmű egy figyelmeztetés az élőknek és egy fogadalmi tábla, a sírok és az emlékek előtt, hogy SOHA TÖBBÉ! – mondta Weisz Péter, a Gyöngyösi Status QuoAnte Zsidó Hitközség elnöke.

A gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség egyébként az egyik legrégebbi hazánkban, egészen a 18. századik nyúlik vissza történetük.

– Már az úgynevezett második generációt képviseljük, nekünk az a kötelességünk, hogy ápoljuk az emlékét mindazoknak, akik nem lehetnek itt velünk. Segítsük azokat, öleljük és vigyázzunk azokra, arra a néhány holokauszt túlélőre, akik egyre kisebb számban, de ma még itt vannak velünk. – mondta dr. Várnai György, a Budapesti Zsidó Hitközség alelnöke.

A 95 éves Vértes György, aki két koncentrációs tábort is megjárt, felidézte az ott átélt tapasztalatait, érzelmeit, és az élettel összeférhetetlen körülményeket.

– Rettegtünk, fáztunk és éheztünk. Egy csajka víz állt rendelkezésünkre, arra hogy tisztálkodjunk, ivóeszközként használjuk és minden nap ebből fogyasszunk, kevés volt. A szenny, a piszok ott uralkodott rajtunk. – mondta Vértes György holokauszt-túlélő.

A megemlékezésen dr. Assani Omar úgy fogalmazott: muszlimként mély fájdalommal tölti el a holokauszt ténye. Beszédében arra intett: hogy a sok millió mártír halála ne legyen hiábavaló, mindannyiunk kötelessége a megfelelő tanulságokat levonni.

– Vallástól függetlenül úgy érzem, hogy mindannyian bocsánatkéréssel tartozunk a holokauszt áldozatai és hozzátartozói felé és azzal, hogy soha többé ne engedjük, hogy előforduljon ilyen szörnyűség az emberiség történelme során. – mondta dr. Assani Omar.

Radnóti Zoltán főrabbi a jelennek szóló gondolatokkal erősítette meg az intelmeket. Úgy fogalmazott: figyelnünk kell a gyűlölet és a kirekesztés jeleit, és még időben kell emelnünk ezek ellen a hangunkat. Az egybegyűltek végül közös imával és főhajtással tisztelegtek a holokauszt áldozatainak emléke előtt, majd elhelyezték az emlékezés köveit a mártírok emlékművénél.


Tovább az archívumra