Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mit vihetünk külföldi utazáskor magunkkal?

Mit vihetünk külföldi utazáskor magunkkal?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Külföldi nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, gyógyszert, cigarettát, alkoholt, vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ebben segít most a Nemzeti Adó és Vámhivatal, összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat az utazók számára.

Itt a nyár, egyre többen utaznak külföldre. Azonban, ahhoz, hogy a nyaralás tényleg felhőtlen legyen, nem árt tisztában lenni a szabályokkal. Ha például valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a nem kereskedelmi céllal vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Vannak azonban olyan áruk, amelyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek.

– Ilyenek a védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, illetve a háziállat utaztatása is. Érdemes igazolást kérniük az orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra. EU-n belül házikedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki. – mondta Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Az EU-n belül az alkohol, cigaretta, üzemanyag szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Kereskedelmi mennyiségnek számít már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy 90 liter bor és pezsgő. Az üzemanyagtartályon felül járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag szállítható.

Unión kívülről Magyarországra légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be.
A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.

– Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok egyedeire, azok részeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos, vagy engedélyhez kötött. Egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható! – tájékoztatott Dr. Paskujné Pifkó Mónika.

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Utastájékoztatóval kapcsolatos további információk a Nemzeti Adó- es Vámhivatal oldalán találhatók, de a felmerülő kérdésekre a 1819 NAV Infóvonalon is választ adnak.


Tovább az archívumra