Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vándortábor

Vándortábor

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Országszerte zajlanak a vándortáborok. Az Egererdő Zrt. az idei évben már két útvonalon szervez táborokat, a Mátra mellett a Bükkben is. A Mátrában június közepétől augusztus közepéig húsz csoport váltja egymást, hogy eltöltsenek összesen egy hetet a három kijelölt táborhelyen. A program célja, hogy a gyerekekkel megismertessék a természet értékeit és megtapasztalják az erdei vándor életérzést.

Egy hét, hat éjszaka, 700 kilométer, egymillió lépés – 2021-ben már tíz útvonalon zajlanak az erdei vándortáborok, felsőtagozotosok és középiskolások számára. A program során a gyerekek kiszakadnak a felgyorsult, elektronika által vezérelt világból, hogy megismerkedjenek hazánk értékeivel, és nomád módon, sátrakban lakva kerüljenek közelebb a természethez. A Mátrában három táborhelyen tapasztalhatják meg ezt az életérzést a fiatalok.

– Az első táborhely az Tar község határában, Fenyvespusztán található, egy nomád erdei tábor, a második táborhely, Galyatető túracentrum mellett fent a hegygerincen. Ott is sátrakban laknak a gyerekek, de élvezik a túracentrum szolgáltatásait, tehát ott meleg víz is rendelkezésükre áll és az étkezés is helyben a centrumban történik. A harmadik táborhely pedig a Szalajka-tisztás. Ez megint egy nomád patak menti táborhely. – mondta Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet erdészetvezetője.

A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium először csatlakozott ehhez a táborhoz, a gyerekek élvezik a Mátrai útvonalat.

– A kilátós részt, azt nagyon várom, mert, szerintem nagyon szép a kilátás a hegyről és még magasabbról látni meg biztos eszméletlenül szép. A vezetett túrát, nagyon élveztem eddig az volt a kedvenc programom. – mondta Hegedűs Anina, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium 7. e osztályos tanulója.

Bencének ez lett az egyik kedvenc tábora. Azt mondja, tetszik neki a hegyek látványa, szívesen lakna itt. Majd az eddigi élményeiről is beszámolt televíziónknak.

– Nagyon nomád helyen voltunk, az nagyon tetszett. Kedden pedig elmentünk egy fakanalas készítőbe. Az is nagyon tetszett ilyen régi helyek voltak a házakba, a néni is nagyon kedves volt velünk, a visszafelé séta nagyon érdekes volt a hegynek felfele, meg eszméletlen volt a kilátás. – mondta Besze Bence, , a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium 7. a osztályos tanulója.

A kísérő tanár örül, hogy jelentkeztek a táborra. Azt mondja: érdekesek a programok, szép a táj és úgy érzi, hogy még jobban összekovácsolódott a csapat, hiszen volt olyan szálláshely ahol áram sem volt.

– Este nagyon jót tudtak játszani, szaladgáltak, kártyáztak, nem idegesítette őket az, hogy nem tudták feltölteni a telefont, tehát nagyon hasznosnak találjuk. – mondta Takácsné Csikós Anikó, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium tanára.

A kísérő tanár hozzátette: jövőre is szeretnének csatlakozni a vándortáborhoz, hogy más gyerekek is megtapasztalhassák ezt az élményt.


Tovább az archívumra