Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Green day

Green day

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyös első fenntarthatósági napját tartották meg ma a Mátra Művelődési Központban. A nap folyamán többek között a BIO kertépítés folyamatairól, az ételpazarlásról, valamint a Z generáció zöld törekvéseiről is hallhattak előadást a látogatók. Ezek mellett rengeteg játékkal és feladattal találkozhattak a „zöldülni” vágyó résztvevők.

Green day, vagyis zöld nap néven hirdette meg első fenntarthatósági napját a Gyöngyösi Ifjúsági Szolgáltató és Tanácsadó Iroda. A rendezvény célja, hogy felhívják a lakosság, különösen a fiatalok figyelmét a környezettudatosság fontosságára, ehhez igyekeztek tippeket adni a résztvevőknek.

– Házi praktikákban, hogy a hétköznapban hogyan legyenek zöldebbek, környezettudatosabbak, hogyan használják újra és hogyan gyűjtsenek szelektíven. Valamint, hogy miképp tudjanak minimálisan szemetet gyűjteni otthon. – mondta Klenovics Patrik, a Gyöngyösi Ifjúsági Szolgáltató és Tanácsadó Iroda & Közösségi tér

A rendezvényen egy magaságyásos BIO kertet is építettek a résztvevők. A megjelent fiatalok szerint rendkívül fontos, hogy az ő generációjuk minél jobban megismerkedjen a környezettudatos élettel.

Besze Nándor úgy véli: „Mivel megosztjuk a fiatalokkal a környezettudatosságot, így apránként, de mindenki megtudja, hogy fontos a környezettudatosság, ezzel óvjuk a földet és ezzel segítsük a világot.”

– Nagyon szuper a közösség és együtt tanulhatunk arról, hogy miképp védhetjük meg a világot és szerintem nagyon fontos, hogy többeket is vonzunk ide, hiszen a világunkat mindenképp meg kell mentenünk olyan helyzetben van, és jól esik a lelkemnek, hogy én is tehetek valamit ennek az érdekében. – mondta Varga Hanna.

A kertépítést követően előadásokat hallgathattak a megjelentek, többek között Bárdos Zsuzsanna, az egyik gyöngyösi csomagolásmentes bolt tulajdonosa beszélt a műanyagok helyettesítéséről.

– Hoztam pár olyan terméket magammal, amivel például a műanyagok használatát vissza tudjuk szorítani. Az egyszer használatos nejlon zacskókat műanyag mivel tudjuk kiváltani. – mondta Bárdos Zsuzsanna, az ÖkoGaléria Gyöngyös üzletvezetője.

Rajta kívül a MUNCH nevű ételpazarlás elleni applikáció kitalálói tartottak előadást, Trunk Tamás a Z generáció zöldtörekvéseiről beszélt, és Antal Éva, a vászonzsákos lány előadását is meghallgathatták a résztvevők.

A szervezők elmondták, további fenntarthatósági napokat is terveznek a közeljövőben.


Az Aktuális napi hírei (2021-08-05 )

Tovább az archívumra