Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Később kezdődik a szüret

Később kezdődik a szüret

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az idén később kezdődik a szüret, előreláthatóan augusztus 25-e után indul a szőlő betakarítása a Mátrai borvidéken. Az idén átlagtermés várható, az ültetvények egészségi állapotát tekintve egyes fajtáknál küzdenek a gazdák a lisztharmat ellen – tudtuk meg a Gyöngyösi Hegyközség elnökétől.

Szép, egészséges sauvignon blanc fürtök a zöld levelek között. Ennek a fajtának még van ideje érni, csak szeptember közepén kerül sorra, hiszen hagyományosan majd Irsai Olivérrel kezdődik a szüret, azonban ez az idén később indul.

– Irsai Olivérnél már biztosan elmondható, hogy nem a megszokott augusztus 20-a előtti szüret, hanem nagyvalószínűséggel utána fogjuk szüretelni, előreláthatóan augusztus 25-28. közé tehető ez az időpont. A többi fajtáról még nem nagyon lehet nyilatkozni. – mondta Holló Ákos, a Gyöngyösi Hegyközség elnöke.

A tavaszi 4-6 hetes lemaradást részben behozta a szőlő – tette hozzá az elnök. Ha erősebb kánikula köszöntene be, akkor kényszerérés veszélyeztetné a fajtákat. A csapadék a szőlőnek is jól jönne, hiszen az aszályos időjárást megsínylette a gyümölcs.

– Mennyiséget tekintve úgy látjuk átlagtermés, de irsainál átlag alatti lesz a termés. Ez nem csak az időjárásnak a számlájára írható, hanem az egyre nagyobb vadkárra is visszavezethető, főleg az illatos fajtáknál tavasszal is komoly vadkárra számíthatnak a gazdák. – mondta a Gyöngyösi Hegyközség elnöke.

Az ültetvények egészségi állapotát tekintve rendben vannak a szőlők, azonban a lisztharmatra érzékenyebb fajtáknál, a kékfrankos, a rizlingszilváni, a chardonnay és a zöldveltelini esetében védekezni kell a gazdáknak. A szőlő felvásárlási árai még kialakulóban vannak – mondta Holló Ákos.

– Keresik a szőlőt, ez még az árán nem mutatkozik meg, bizonyos felvásárlók már bizonyos fajtáknál már emeltek árakat, de a szőlőtermelők arra számítanának, hogy az árak legalább 20%-kal emelkedjenek. – mondta a szakember.

A borpiacot illetően, az elmúlt egy év nehézségeit figyelembe véve, a kisebb pincészetek egy része még jelentős borkészletekkel rendelkezik – tudtuk meg az elnöktől.


Tovább az archívumra