Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kiváló minőségű a magyar dinnye

Kiváló minőségű a magyar dinnye

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Még július elején számolt be televíziónk arról, hogy érik a magyar szabadföldi dinnye. Akkor a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke elmondta, hogy későn indult a szezon, de a kánikulának köszönhetően felgyorsult a fejlődés. Most, egy hónappal később, utánajártunk, hogy az őstermelők, mennyire elégedettek a termés mennyiségével, minőségével.

A gyöngyösi piacon kelendő a dinnye, legyen szeletelve vagy egészben, az emberek jó ízzel fogyasztják a magyar szabadföldi gyümölcsöt. Stábunk egy Gyöngyöshöz közeli faluban is járt, hogy megtudjuk, a helyi őstermelők hogyan vélekednek az idei szezonról. Kamerán kívül elmondták, hogy a minőséggel és mennyiséggel nincs baj, azonban az aszályos idő miatt nem nőttek kellően nagyra a dinnyék, hiszen többségük nem öntözéses technológiával termeszti, hanem az időjárásra hagyatkozik.

– Úgy tapasztalom a mostani termést, hogy mivel későn tudtak indulni az ültetéssel, mert nagyon hideg volt a tavasz, utána meg későn jött az eső és nem tudott megnőni a dinnye, szerintem egy hónapot csúszott, ahogy tapasztalom az itteni termelőktől. A sárgadinnye ugyanúgy. – mondta Rendik Andrásné.

Rendik Andrásné hozzátette, az ő standjuknál más megyéből való termés kapható, de ez is ugyanolyan édes, roppanós.

– Ezek a fajta dinnyék, amit mi árulunk ezek nagyon finomak, de gondolom, hogy azok is finomak, csak kisebbek. Nem nőttek meg olyan nagyon, mert nem volt rá eső és a dinnye is egy olyan gyümölcs féle, ami igényli az esőt, hogy szép nagyra nőjön. – mondta az árus.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke azt mondja, 2-3 éve nem volt ilyen kedvező időjárása a dinnyének, így a legjobb minőségű gyümölcsöket szedik idén. Az elnök hozzátette: valóban tapasztalható, hogy kisebbek most a dinnyék.

– Ezt annak köszönhetjük, hogy egy kimondottan igazi mediterrán nyár volt, amikor a nappali hőmérséklet, bőven 30 fok felett van. Látjuk, hogy a júliusi hónap melegrekordot is döntött és ilyenkor a növényeknek egyre több vízre van szükségük és ezeket a víz utánpótlásokat nehéz biztosítani még az öntözött területeken is. Ebből az aszályból adódóan a dinnyék mérete az idei évben elmarad a megszokottnál. – nyilatkozta híradónknak Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Ha az időjárás ilyen kedvező marad akár szeptember végéig is fogyaszthatjuk a magyar termesztésű görögdinnyéket- tette hozzá az elnök.


Tovább az archívumra