Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kijutott a paralimpiára Lévay Petra

Kijutott a paralimpiára Lévay Petra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Lévay Petra Európa-bajnok paratriatlonista képviseli hazánkat az augusztus 24-én kezdődő tokiói paralimpián. A gyöngyösi származású sportoló a 37+1 fős magyar delegáció tagjaként már letette az esküt az ötkarikás játékokra. Petrának triatlonozóként 2016 volt eddig a legeredményesebb éve, akkor Európa-bajnokságot nyert, a világbajnokságon pedig hatodik helyet szerzett. Petra augusztus 23-án utazik Tokióba, és 29-én hajnalban láthatjuk rajthoz állni.

„Egész életemben, egész pályafutásom alatt ezért küzdöttem, úgyhogy ez nekem már abszolút egy ajándék lesz.” – mondta televíziónknak Lévay Petra.

Magyarország egyetlen paratriatlon Európa-bajnoka, többszörös világkupa ezüst- és bronzérmes. Eddig is büszkék lehettünk a gyöngyösi származású Lévay Petrára, most azonban már a paralimpián szurkolhatunk neki. Régi álma valósult meg ezzel, hiszen már évek óta az volt a célja, hogy olyan helyen állhasson a világranglistán, amely egyenes utat jelent neki az ötkarikás játékokra.

– Én a tízedik helyen zártam, az első kilenc jutott ki egyenes ágon, aztán én szabadkártyával jutottam ki, de az első kilenc helyezett közül is volt egy visszalépés, úgyhogy még utánam is kijutott egy versenytársam nagy örömömre, mert az évek során nagyon jó kis harcokat vívtunk, úgyhogy örültem, hogy kijutott és egy nagy összecsapást láthatunk majd. – mondta Lévay Petra paralimpikon.

Petra jelenleg Ausztriában edzőtáborozik, az utolsó felkészülés zajlik. Azt mondta, fizikailag és mentálisan is készen áll a paralimpiára. Petra a versenyidőszakokban percre pontosan tervezi a napjait, ez jelenti számára azt a rituálét, amely biztonságot és megnyugvást ad neki. A nézőknek, szurkolóknak és versenytársainak is azt üzeni: nincs lehetetlen, mindent bele fog adni.

– Bekapcsolom a turbót, és a maximumot szeretném kihozni magamból. Annyit ígérhetek, hogy biztos belehalok ott a pályán, nem szó szerint, de mindent megteszek, ez a nagy célom és egy nagy-nagy csatát szeretnék vívni. – mondta Lévay Petra.

2019 márciusában a gyöngyösi önkormányzat mintegy félmillió forinttal támogatta Petra felkészülését, a pénzt kiegészítő foglalkozásokra, gyógytornára, masszázsra fordította.

Lévay Petra többek között a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnökeként tevékenykedik, és példát szeretne mutatni másoknak, hogy akár végtaghiánnyal is meg lehet célozni hatalmas álmokat.

Lévay Petra augusztus 23-án repül Tokióba, és 29-én itthoni idő szerint hajnali fél kettőkor áll a rajthoz, az élő közvetítést a Magyar Paralimpiai Bizottság facebook oldalán is lehet követni.


Az Aktuális napi hírei (2021-08-16 )

Tovább az archívumra