Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 10 település kapott kerékpáros szervizpontot

10 település kapott kerékpáros szervizpontot

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kerékpáros szervizpontokat adott át tíz Gyöngyös környéki településnek a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. A cél, hogy kiépüljön a Mátrában egy kerékpáros szervizpont hálózat. A tervek szerint a Gyöngyösi kistérség minden településére kerül majd egy-egy szervizpont a jövőben.

Jelképesen adta át Benkő Béla a kerékpáros szervizpontokat a kistérség polgármestereinek.
Az első ilyet még 2018-ban telepítették a Szalajka-háznál, ezt négy újabb követte teszt jelleggel. Került Farkasmályba, Mátrafüredre, Sástóra és Kékestetőre. Ezen pontok helyét a térképen sárga S betűvel jelzik. A Gyöngyös–Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke szerint a szervizállomások jól vizsgáztak a kerékpárosok körében. Volt, akin ez segített, hogy ne gyalog menjen haza, de olyan is akadt, aki ezt látva, rendelt egy állomást a saját településére is. A szervizpontok a Dél-Mátra LEADER Egyesület pályázatából valósultak meg.

– Egy LEADER pályázat keretében sikerült egy jelentősebb összeget nyernünk arra, hogy kerékpáros szervízhálózatot hozzunk létre, melynek a területe az Gyöngyös kistérségére vonatkozik. Úgy tervezzük, hogy 24 település fog ilyen kerékpáros szervizpontot kapni. – mondta Benkő Béla, a Gyöngyös–Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke.

A pálosvörösmarti polgárőrautó platójára rakják az oszlopot. A településvezetők sorban szállították el a szervizállomásokat. Van olyan település, ahol már a pontos helyét is megtalálták.

– Ennek évek óta megvolt a helye, nagyon örülünk, hogy végre megvalósulhatott, és Visonta központjába fogjuk ezt helyezni. Ugye rá is van írva az oszlopra, hogy kamerával megfigyelt hely, egy térfigyelő kamera elé fogjuk helyezni. – mondta Szarvas László, Visonta polgármestere.

Egy-egy ilyen szervizpont kb. egy méter magas komplex szerkezet, mely tartalmaz minden olyan eszközt, amely segíthet például egy defektnél vagy kerékcserénél a kerékpárosoknak.

– A kerékpáros szervizpont lényege, hogy ide helyezzük fel a kerékpárt az ülésnél fogva. Innentől kezdve le lehet szedni a kerekeket. Különböző szerszámok vannak hozzá, amelyeket úgy gondoltuk, hogy jók lehetnek és kellenek a hétköznapi bicikliseknek. – mondta Kormos Norbert, a Norani 2007 Kft. ügyvezetője.

Az egyesület a szervizpontokkal a Mátra kerékpáros turizmusát szeretné fejleszteni. A tervek szerint a jövőben a Gyöngyösi kistérség mind a 24 településére kerül majd ilyen kerékpáros szervizállomás.


Tovább az archívumra