Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyösön még egy osztály sincs karanténban

Gyöngyösön még egy osztály sincs karanténban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösi intézményekben egyelőre nincs, de országszerte egyre több általános iskolás osztályban rendelnek el karantént beteg diákok miatt. A helyi iskolák vezetőitől azt az információt kaptuk, hogy a tanévkezdést követően több helyen is voltak beteg gyerekek, de a legtöbbjük már újra az iskolapadban ül. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a növekvő esetszámok indokolttá tennék, hogy az iskolákban teszteljék a diákokat, ezzel is kiszűrve a Covid-fertőzött fiatalokat.

Reggelente már nincs kötelező lázmérés, és a maszkot is csak az a diák hordja, aki akarja az általános iskolákban. Az intézmények az állandó és alapos fertőtlenítéssel próbálják az iskola falaink kívül tartani a koronavírust. Azonban országszerte egyre több intézményben üti fel fejét a betegség, amely miatt egész osztályokat kell olykor karanténba zárni.

Gyöngyösön egyelőre egyetlen intézményben sem kellett karantént elrendelni, így a II. Rákóczi Ferenc Általános iskolában sem, azonban a tanévkezdést követően itt is akadt beteg diák.

– Betegeink vannak, ugyanúgy, ahogy már a Covid előtt is voltak, és körülbelül abban a százalékban is. Hiszen éppen az a náthás, influenzás időszak van, amit már lehetett észlelni. Mivel semmiféle visszajelzést nem kaptunk, ezért mi nem gondoltuk, hogy különösebben szigorítani kellene. Nem rendeltünk el, és nem is kértünk semmiféle karantént ezzel kapcsolatban. – mondta Kurucsai József, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda igazgatója.

De nem csak itt, hanem a Felsővárosi Általános Iskolában is voltak influenzaszerű tünetekkel beteg gyerekek, de közülük már a legtöbb újra az iskolapadban ül – tájékoztatott bennünket az igazgató, aki elmondta, hogy az intézményben jelenleg nincs karanténos osztály.

Hasonlóan nincs karanténban egyetlen osztály sem a Kálvária Sport és Általános Iskolában sem, de az iskola körülbelül 10 százaléka beteg volt a múlt hét során. Mára minden diák részt vett az órákon – mondta el az igazgató.

Nincs karanténos osztály az Egressy Béni és az Arany János általános iskolában sem, de míg az előbbiben nincs beteg gyermek, addig az utóbbiban vannak beteg diákok – tájékoztattak bennünket az intézmények.

A nagyszámú beteg diák, valamint a növekvő koronavírusos esetszámok miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint tesztelni kellene minden érintettet az iskolákban annak érdekében, hogy minél tovább fenntartható legyen a jelenléti oktatás.

– Azt kérjük, hogy ugyan úgy, mint Ausztriában, itt is Magyarországon is legyen rendszeres tesztelés. Teszteljék a tanulókat, és teszteljék a pedagógusokat is annak érdekében, hogy a járványt minél előbb el lehessen kapni az adott intézményben. Valamint el lehessen különíteni azokat, akik fertőzöttek. – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja.

A PDSZ szerint ameddig nincs tesztelés, és nincsenek fertőzöttségi adatok, addig nem lesznek megfelelő járványügyi intézkedések sem.


Az Aktuális napi hírei (2021-09-20 )

Tovább az archívumra