Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Őszi zsidó ünnepek

Őszi zsidó ünnepek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Három őszi zsidó ünnepről emlékeztek meg a gyöngyösi kis zsinagógában. A két engesztelő, bűnbánó és az örömünnep szokásairól és imáiról tartott beszédet Weisz Péter, a Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke, majd kóserfogadásra hívták meg a résztvevőket.

A zsidó hagyomány szellemében élők legnagyobb ünnepe a Ros hasána, a zsinagógai újév beköszönte. A Jom kipur az engesztelés napja, az önvizsgálat és az önkritika intenzív időszaka, míg a Szukkot hálaadó ünnep. Lényege, hogy kifejezze az Isten gondviselésében való bizakodást és hitet. Ennek a három ünnepnek a jelentőségéről tartott Weisz Péter, a Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke beszédet a kis zsinagógában.

– Három ünnepre emlékezünk: a Ros hasánára, a zsidó újévre, amelyik ünnepli az ember születésnapját, hiszen az első ember 5782 évvel ezelőtti teremtésére emlékezünk. A másik ünnep a Jom kipurt, az engesztelő nap, az két engesztelő, bűnbánó ünnep, és a harmadik az egy örömünnep, a harmadik zarándok ünnep.”

A gyöngyösi zsidó hitközség 70-75 tagot számlál, amiből 25-30 főre rendszeresen lehet számítani a rendezvényeken, de nem csak zsidó vallásúak látogatják az összejöveteleket.

– Kíváncsi voltam a zsidó hagyományokra. Amit a kórház vezetése képvisel, ez a keresztény-muszlim-zsidó barátság, remélem, hogy ezt ki lehet terjeszteni az egész világra is, hogy a három monoteista vallás 90-95%-ban egyezik. – mondta Dr. Watti Jezdancher, a Bugát Pál Kórház orvosigazgató-helyettese.

Az ünnepet egy kóser fogadás zárta. A Kőrösi Csoma Sándor és Gárdonyi Géza út kereszteződésében található kis zsinagóga hamarosan 15 millió forintból újulhat meg, a Magyar Templom-felújítási Program keretében. A munkálatok októberben indulnak.


Az Aktuális napi hírei (2021-09-21 )

Tovább az archívumra