Kezdőlap » Hírek - Aktuális » „Be kell fagyasztani az üzemanyagárakat” – előterjesztést nyújtott be Dudás Róbert

„Be kell fagyasztani az üzemanyagárakat” – előterjesztést nyújtott be Dudás Róbert

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Azonnal be kell fagyasztani az üzemanyagárakat – mondja Dudás Róbert. A Jobbik országgyűlési képviselője előterjesztést nyújtott be a parlament elé, amelyben a rekordokat döntögető áremelkedés hosszú távú kezelése érdekében arra kéri az ország vezetőit, hogy vagy a jövedéki adót vagy az üzemanyagok áfáját csökkentsék, a két adónem ugyanis az üzemanyagok árának csaknem felét teszi ki.

Az 500 forintos lélektani határ fölé emelkedtek az üzemanyagárak. A benzin literéért egy éve több mit 120 forinttal kellett kevesebbet fizetni, a gázolajért pedig 180-nal. A benzinárat azonnal be kell fagyasztani – mondja Dudás Róbert országgyűlési képviselő, aki interpellációt nyújtott be a parlament elé. A munkába járást szerinte támogatnia kell a kormánynak, mivel a munkáltató jelenleg literenként 15 forintot fizethet adómentesen, ez pedig ilyen üzemanyagárak mellett csekély segítség. Dudás Róbert előterjesztésében azt javasolja, ezt az összeget duplázzák meg, azonban más megoldások is eredményesek lehetnek.

– Magyarországon világbajnok ÁFA van, ennek a csökkentése, vagy pedig az üzemanyagokat terhelő jövedéki adónak a drasztikus csökkentése. Ezek együttesen, majdhogynem az üzemanyagok árának a felét teszik ki. Ezen csökkenteni kell. – mondta Dudás Róbert országgyűlési képviselő (Jobbik).

Dudás Róbert már hetekkel ezelőtt is tárgyalt erről, akkor azt a választ kapta, hogy Európa szerte magasak az árak, és az EU is magasabb adót vár el Magyarországtól. Dudás Róbert elmondta: a napokban már Horvátország is lépett az ügyben, hazánkat pedig nem lehet összehasonlítani más országokkal.

– Nyugat-Európában nem a gyenge forinttal kell, hogy fizessenek, ami szintén történelmi csúcsokat döntöget, és nem a magyar átlagbért keresik Ausztriában és Németországban, tehát bár számukra is megterhelő az üzemanyagár növekedése, de korántsem annyira, mint Magyarországon. Amit még kértem, hogy ne a világpiaci árak alakulásával magyarázzák a jelenlegi magas üzemanyagárakat, mert kettő évvel ezelőtt kevesebb, mint a felébe került a kőolaj világpiaci ára, de ez nem jelentette azt, hogy Magyarországon kevesebb, mint a felébe került volna az üzemanyag. – mondta az országgyűlési képviselő.

Dudás Róbert szerint az üzemanyagárakat azonnal be kell fagyasztani, hosszú távon azonban csak az áfa és a jövedéki adó csökkentése lehet a megoldás. Mivel szerinte sürgősen be kell avatkozni, az előterjesztés mellett levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az országgyűlési képviselő szerint, ha a kormány nem tesz semmit, az élelmiszertől az építőanyagig minden drágulni fog, amihez szállítás szükséges.


Az Aktuális napi hírei (2021-10-21 )

Tovább az archívumra