Zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 2023-ig több száz helyen fordul meg a kamara Európai Friss Csapata, annak érdekében, hogy hazai étkezésben lényegesen nagyobb arányt töltsön be a zöldség és gyümölcs. A képviselők egyébként a következő időszakban Gyöngyösre és Hatvanra szeretnének fókuszálni, így itt is számíthatunk ilyen jellegű programra.
Rendkívül alacsony szinten van hazánkban a zöldség és gyümölcsfogyasztás. A WHO ajánlása szerint naponta mintegy 400 gramm gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, ez Magyarországon átlagosan csak 250 grammot tesz ki. Ezt az értéket próbálja emelni népszerűsítő programjaival a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európai Friss Csapata.
– Ez a Friss Csapat azt a célt tűzte ki, hogy gyakorlatilag a minimum WHO ajánlását elérjük, tehát már a gyerekkel megismertessük, fiatal korban, a 6 és 18 éves kor között, hogy milyen az egészséges táplálkozás, hogy kellene egészségesen táplálkozni, hogy a mindennapjaink során zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra, mert e nélkül én úgy gondolom, hogy hosszú és egészséges életet nem fogunk tudni élni. – mondta Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatóságának elnöke.
A gyerekek mellett az idősebb korosztályt is szeretnék megszólítani, hiszen ha a szülőknél el tudják érni azt, hogy belecsempésszék a gyerekek mindennapi étrendjébe a zöldséget és gyümölcsöt, akkor ez a generáció már úgy nőhet fel, hogy a következőnek átadná ezt a tudást.
– Roadshow jellegűen járjuk körbe az országot. Megpróbáljuk közvetlenül a szántóföldtől az asztalig megmutatni a gyerekeknek, hogy egyrészt, hogy készülnek, hogy állítjuk elő ezeket a zöldségből feldolgozott termékeket, vagy magát a friss zöldséget, gyümölcsöt. – mondta Szendrei László.
Emellett több online felületen is folyamatosan tájékoztatják őket a legfrissebb információkról és különböző játékokkal is népszerűsítik a zöldség és gyümölcsfogyasztást- tette hozzá az elnök.
– A zöldség és gyümölcs mellett a gombafogyasztás értékeit is próbáltuk kiemelni. Hisz a gomba olyan ásványi anyagot, annyi D-vitamint tartalmaz, ami semmi más a Földön. Olyan B-vitamint, ami gyakorlatilag könnyen felvehető az emberi szervezet számára. – mondta az elnök.
Szendrei László azt javasolja, hogy egészsége érdekében mindenki fogyasszon sokkal több hazai zöldséget és gyümölcsöt, véleménye szerint a magyarnak nincs párja és nem utolsó sorban ezzel a hazai gazdálkodók munkáját is támogatjuk.