Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Száraz november: egy hónap alkohol nélkül

Száraz november: egy hónap alkohol nélkül

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ha november, akkor egy hónap alkohol nélkül. A Kék Pont Alapítvány már hatodik alkalommal szervezi meg az országos kihívást, aminek lényege, hogy a résztvevők 30 napig nem fogyaszthatnak alkoholt. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a problémás, kontrollvesztett ivás kialakulásának megelőzésére, és hangsúlyozza, mennyire fontos mértéket tartani az alkoholfogyasztás során.

„Az Én Száraz Novemberem”. Idén ezzel a címmel indította útjára a Kék Pont Alapítvány azt a 30 napos országos kihívást, melyet már hatodik alkalommal szerveznek meg. A résztvevőknek nincs más dolguk, mint egy hónapig mellőzni az alkoholfogyasztást.

– Egy olyan kihívás, ami azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak, de szeretnék megtartani az ivásukat egy alacsony kockázatú fázisban, és nem szeretnék, hogy ellenük forduljon és kialakuljon valamilyen súlyosabb használati zavar. A mögöttünk lévő 5 év, a 6. alkalom, ez arra is ráállít minket, hogy visszatekintsünk, hogy mit értünk el, melyek azok a legfontosabb változások, amelyek jellemezték a száraz novemberezőket. – mondta Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány projektkoordinátora.

Éppen ezért egy videó-sorozattal is készültek, ahol az eddigi résztvevők nyilatkoztak arról, hogy rájuk milyen hatást gyakorolt a kihívás. Dávid Ferenc úgy véli, ez egy nagyon fontos gyűjtemény, ugyanis azt még sosem láthattuk eddig, hogy Magyarországon az emberek az arcukat vállalva beszélnek alkoholfogyasztási szokásaikról.

A kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoznak és az, hogy valaki nekivág a száraz novembernek, már komoly szembenézés, de aki már a harmadik, negyedik alkalmat is végigcsinálta, annak teljesen megváltozik az alkoholhoz fűzött viszonya – mondja a koordinátor.

– Már nem az a kérdés, hogy mit tesz száraz novemberben a napi egységnek a helyére, hanem hogyan tud összerakni olyan napot az életében, amelynek a végén nem szükséges semmilyen mesterséges megerősítő. Visszaszerezni a kontrollt, valamelyik örömforrásunk felett az egy nagyon felszabadító érzés. – Dávid Ferenc.

Aki szeretné, még most is kipróbálhatja a kihívást, ha pedig valaki nem tudja végigcsinálni, az segítséget tud kérni a Kék Pont Alapítvány szakembereitől is.


Az Aktuális napi hírei (2021-11-03 )

Tovább az archívumra