Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevés ügyfél maradt a hitelmoratóriumban

Kevés ügyfél maradt a hitelmoratóriumban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mindössze a hitellel rendelkező ügyfelek 6,5 százaléka vesz részt november 1-jétől a hitelmoratóriumban. Ez derült ki a Magyar Bankszövetség Világgazdasághoz eljuttatott adataiból. Szakértői becslések szerint a moratóriumban levő ügyfelek tizedének lehetnek fizetési nehézségei. A maradóknak a tartozása kamatozik, ezért mindenkit arra biztatnak, hogy amikor teheti, térjen vissza a szerződésében vállalt korábbi törlesztőrészlet fizetésére.

6,5 százalék – a Magyar Bankszövetség adatai szerint körülbelül ennyi ügyfél maradt a hitelmoratóriumban november 1-jétől. A moratóriumban maradást október 31-ig a nyugdíjasok, a gyermeket várók, nevelők és közfoglalkoztatottak, valamint azok igényelhették, akiknek a jövedelme csökkent a járvány alatt. Azonban akik maradtak, nekik több nehézséggel is számolniuk kell – mondja Koncsos Kinga független hitelszakértő.

– Én mindig azt mondtam és most már a bankok is azt tanácsolják, hogy aki tudja, az fizesse, hiszen a moratórium alatt elmaradt kamatokat meg kell fizetni az ügyfeleknek. Ezért a futamidejük jelentősen meg fog hosszabbodni. Úgymond, sok jóra nem számíthatnak. – mondta Koncsos Kinga független hitelszakértő.

Azoknak, akik most nem igényelték a folytatást, mérlegelni kell, hogy mi a pénzügyi teljesítőképességük. Bankjuk segítségével ennek figyelembe vételével újragondolhatják a törlesztéseik ütemezését

– Akik nem vesznek részt azok újra elkezdték a törlesztést, nekik már az adott pénzintézetük kiszámolta azt, hogy mennyivel nő meg a futamidejük. Ugye a törlesztő részlet mag az nem változhat. – mondta Koncsos Kinga.

A bankszövetség bízik abban, hogy a gazdasági helyreállítás és az uniós átlagot meghaladó növekedés alapján jövő június végéig a moratóriumot választók közül többen kezdhetik el visszafizetni kölcsönüket.

Az ügyfelek – például az eredeti futamidőhöz való visszatérés érdekében – vállalhatnak magasabb összegű törlesztőrészlet-fizetést. Ennek során figyelembe kell venni az adósságfék szabályokat – közölte a Magyar Bankszövetség.


Tovább az archívumra