Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 13 kőszikla őrzi az aradi vértanúk emlékét

13 kőszikla őrzi az aradi vértanúk emlékét

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tizenhárom, az aradi vértanúkat szimbolizáló természetes kősziklát helyeztek ki a Könyves Kálmán térre, ezzel bővült az 1848-49-es szabadságharc és forradalom emlékműve. A kősziklák, a boltozat mögött félkörívben elültetett 13 piramistölgy tövében kaptak helyet.

Új elemmel bővült az 1848-49-es szabadságharc és forradalom emlékműve, valamint a boltozat mögött félkörívben elültetett tizenhárom piramistölgy, amely az aradi vértanúkat szimbolizálja. Jakkel Mihály kezdeményezésére természetes kősziklákat helyeztek ki a Könyves Kálmán térre.

– Tizenhárom piramist elültettem, mikor megcsináltuk az emlékművet, és spekuláltam magamban, hogy milyen szép lenne, hogy ha örök emlékként a 13 piramis mellé még szép köveket is helyeznénk, hogy sok száz, ezer évre jelezzék azt, hogy ilyen emberek voltak valamikor, hogy a hazájukért képesek voltak feláldozni magukat. – mondta Jakkel Mihály.

Amellett, hogy az aradi vértanúkat szimbolizálja, a magyarságtudat erősítését is szolgálja a kezdeményezés.

– Örömemre szolgál, és másoknak is azt hiszem, öröm lesz, és egy olyan magyarságtudati elismerés, amely ezer évre megmutatja azt, hogy voltunk itt Gyöngyösön olyan magyar emberek, akik igyekeztek tenni a magyarságtudat növeléséért a jövő számára is. – mondta Jakkel Mihály.

A 13 természetes kősziklából ma nyolcat szállítottak le, további öt pedig hamarosan érkezik.

A sziklák kihelyezése során a hatalmas súly alatt néhány négyzetméteren összetört az emlékműhöz vezető járda, ezt a későbbiekben kijavítják.


Tovább az archívumra