Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 21 Heves megyei település csatlakozott a fásítási programhoz

21 Heves megyei település csatlakozott a fásítási programhoz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A végéhez közeledik az idei őszi településfásítási program, melynek során az Egererdő Zrt. területén összesen 25 település vett részt. Heves megyében 21 község pályázott sikeresen, köztük több Gyöngyös környéki település is. A 10 ezres lélekszám alatti falvak legalább 10, de legfeljebb 30 fát igényelhettek, összesen 19 fafajból.

Hamarosan véget ér a településfásítási program, melynek nyertesei között van Visonta is. Az elnyert 30 fából itt, a Mária park mögött alakítottak ki egy Tündérkertet, ahová a tervek szerint azok is ültethetnek fát, akiknek gyerekük vagy unokájuk születik.

– Olyan fákat választottunk, ami itt a fönti parkban már megtalálható, ezeket a gömbsüveg fákat és hársfákat. Nagyon hosszú hársfasor vezet Visontához, úgyhogy ez a két típusú fa volt, ami nekünk szimpatikus volt. – mondta Szarvas László, Visonta polgármestere.

Ide bejáratként egy fakaput tervez építeni az önkormányzat, de tervben van egy járda építése és napelemes kandeláberek telepítésére is pályázni fog az önkormányzat. Gyöngyössolymos is a nyertes települések között volt. A település 3 helyszínére 5 féle fát ültettek. A művelődési ház és az orvosi rendelő udvarára is került néhány növény, de a legtöbb hárs, szil, nyír és tölgyfát ide, a labdarúgópálya mellé ültették, amivel további célja is van az önkormányzatnak.

– A fákkal kapcsolatban vannak olyan elképzeléseink, hogy minden újszülött örökbe fogadhat egy fát, és a gyermek nevét egy kis fatőkére ráírjuk, és akkor ők fogják gondját viselni. – mondta Asztalos Miklós, Gyöngyössolymos polgármestere.

Az Agrárminisztérium országfásítási programjának keretében Heves megye 21 települése pályázott sikeresen. Az igénylést az idei második ütemben megduplázott keretösszeggel és csemeteszámmal hirdették meg. Az érdeklődők településenként 19 fafajból választhattak legalább 10, de legfeljebb 30 sorfát.

– Fásítási tevékenységek végrehajtásával, belterületi faültetéssel vagy akár külterületi új erdők telepítésével, nem csupán a fával borított területek arányát növeljük, hanem hozzájárulunk a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez, levegőtisztaság védelemhez, vízbázis védelemhez, és kifejezetten a települések fásításával megszépítjük a közösségi tereinket. – mondta Ősz Gusztáv, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

Jellemzően egy-egy település 2-5 fafajból igényelt, amiket a település által kiválasztott utcában ültettek el. Sok helyszínen a faültetés igazi közösségformáló rendezvénnyé alakult, hiszen a lakossággal, óvodásokkal, iskolásokkal együtt valósultak meg.


Tovább az archívumra