Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már működik az utazók tájékozottságát segítő ledfal a mátraházai parkolóban

Már működik az utazók tájékozottságát segítő ledfal a mátraházai parkolóban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

LED-falon tájékoztat a rendőrség ha forgalomkorlátozás, megváltozott útviszonyok, esetleg lezárt útszakasz van a Mátrában. Egyelőre tesztüzemben, videók bemutatásával működik a megyei rendőr-főkapitányság és az Egererdő Zrt. által működtetett intelligens LED-fal a mátraházai parkolóban. Az eszköz célja, hogy felhívja az utazók figyelmét a balesetek megelőzésére és a környezetvédelemre.

Télen a hó, nyáron a hűvös, tavasszal és ősszel pedig az erdő látványa, illetve egész évben a sportok, a kirándulás vonzza a környékbelieket és a távolabbról érkező turistákat a Mátrába. A megközelítés a 24-es számú főúton történik, így sokszor nagy forgalomra és tömegre lehet számítani. A megyei rendőr-főkapitányság és az Egererdő Zrt. most egy intelligens LED-fallal segíti az érkezőket, amelyet Mátraházán, a parkolóban helyeztek el. Az ezen látható videók, információk célja elsősorban a balesetmegelőzés.

– Az ország minden tájáról érkeznek ide motorosok, akik nem biztos, hogy tisztában vannak a térség adottságaival, illetve az útviszonyokkal, lejtésszögekkel, és emiatt nagyon sok baleset történik. Az elmúlt évben a 24-es számú főúton harminc személyi sérüléses közlekedési baleset történt és ebből tizenhetet motoros szenvedett el. – tájékoztatott Meggyesfalvi Tamás, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

2021-ben két motoros vesztette életét a 24-esen.
Legutóbb a mátrafüredi szakaszon történt halálos baleset, ahol egy tehergépjármű és egy személyautó ütközött össze. Az autó 58 éves sofőrje hunyt el a balesetben. A helyszínelés idején félpályán haladt a forgalom.

A balesetmegelőzés mellett az új ledfalon látható információk célja a környezetvédelem, a fásítás, az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem, valamint, hogy felhívják a Mátraházáról indulók figyelmét az aktuális útviszonyokra.

– A közlekedésre, a torlódásra, akár útlezárásra, forgalomterelésre, és a későbbiekben, ha lezárásra kerül a Kékestetői szakasz, – hiszen ez elő szokott fordulni, hogyha elindul a síszezon, vagy megtelik a felső parkoló – akkor erre is lesz lehetőség, hogy tájékoztassuk a parkolóban lévőket. – mondta Lázár Levente, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A LED-fal tavasszal vált éles működésre, az évszaknak megfelelő videókkal, szöveges információkkal akár távolról is igyekeznek aktuális helyzetjelentést adni, és felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonságra.


Tovább az archívumra