Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyorsan terjed az omikron variáns, már a negyedik oltás szükségességét vizsgálják

Gyorsan terjed az omikron variáns, már a negyedik oltás szükségességét vizsgálják

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyorsan terjed az omikron, az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a fertőzések közel 30%-át már ez a koronavírus-variáns okozza. Müller Cecília szerint bár enyhébb tünetekkel jár, akár háromnaponta duplázódhat a fertőzöttek száma. Az oltási munkacsoport jelenleg a negyedik oltás szükségességét vizsgálja, Kásler Miklós az Emberi Erőforrások minisztere szerint biztosan számolni kell ezzel.

Közel 3400 új fertőzöttet regisztráltak tegnap Magyarországon, Heves megyében egy nap alatt ötvenen fertőződtek meg. Az egyik gyöngyösi háziorvosnál naponta 5-10 betegnek lesz pozitív a tesztje. Közel hatmillió-háromszázezren kapták meg legalább az első védőoltást. A vírus továbbra is jelen van, a fertőzések közel 30%-ért pedig már az omikron a felelős. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: ez a variáns általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb, akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma. Egy hazai magánlaboratórium ugyanakkor azt tapasztalja, hogy a pozitív esetek 90%-ánál az omikront mutatják ki.

Több mint hárommillióan kapták már meg a harmadik oltást, és közben már a negyedik oltás szükségességét vizsgálja az oltási munkacsoport. Jelenleg a nemzetközi tapasztalatokat elemzik, és ezek alapján hamarosan döntés születik. Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter szerint biztosan számolni kell vele.

Januárban egyébként minden csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akciónapok keretében regisztráció nélkül is bárki felkeresheti az oltópontot a Bugát Pál Kórházban és kérheti az első, második vagy az emlékeztető, harmadik oltást. Közben zajlik a regisztrációhoz kötött 5-11 évesek oltása is a gyermekosztályon.
Müller Cecília sikeresnek nevezte az oltási akcióheteket és -napokat, hiszen több mint 300 ezren így kapták meg első oltásukat.


Tovább az archívumra