Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Horváth László: a szén-dioxid kvóta miatt drága az áram

Horváth László: a szén-dioxid kvóta miatt drága az áram

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szén-dioxid kvóta megfizetése miatt termeli drágán a villamos energiát a Mátrai Erőmű – mondta a térség országgyűlési képviselője kedd esti műsorunkban. Horváth László hozzátette, a kormány 2025-ig folytatni kívánja a lignit alapú villamosenergia előállítását, ami szerinte nem üzleti, hanem stratégiai kérdés. A politikus a kormány gazdaságélénkítő intézkedései mellett a 24-es út további szakaszainak felújításáról, a nyugati elkerülő út megépítéséről, és a mátrai turizmus fejlesztéséről is beszélt.

Ha a Mátrai Erőműnek nem kellene megfizetni a szén-dioxid kvótát, nyereséges lenne – mondta Horváth László, a térség országgyűlési képviselője. A politikus szerint a kvóta befizetése miatt állítja elő drágán a villamos áramot az erőmű.

– A Mátrai Erőműnek önmagában nagyon is nyereséges lenne a működése. Büntetésként is nevezhetjük ezt a széndioxid kvótát, ez a büntetés teszi aztán a végén a működését, üzletileg… De még egyszer mondom, hogy itt nem csak üzletről van szó, sőt! Egy ország energiaellátásának biztonsága nem üzleti kérdés, még ha egyesek úgy is állítják be. Ez egy alapvető biztonsági kérdés. – mondta Horváth László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP).

Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a kormány által biztosított források jelenleg az erőmű dolgozóinak a megtartását és az energiatermelés biztonságát is garantálják. A létesítmény modernizálási programja összesen 300 milliárd forintba kerül majd 2025-ig. A politikus a kormány gazdaságélénkítő programjáról és az adócsökkentésekről is beszélt.

– A gazdaság teljesítőképessége megalapozta például azokat az adócsökkentéseket, amelyek példanélküliek. Ezt nyugodtan lehet azért mondani. A számok nem hazudnak. És Magyarország képes egy nagy adócsökkentési és egy adóvisszatérítési programba belevágni, és meg tudjuk tartani azokat az eredményeket, amiket közösen értünk el. – mondta az országgyűlési képviselő.

Horváth László a 24-es út felújításának kapcsán elmondta, hogy jelenleg a téli időjárás miatt állnak a munkálatok, de márciusban tovább folytatódik a Mátrába vezető út felújítása. A nyugati elkerülő út megépítése pedig a teljes 24-es út felújítása után következik. A politikus bízik benne, hogy még a választások előtt megtárgyalják és el is elfogadják a Mátra Aktív Ökoturisztikai Régió, valamint a Kékestető fejlesztéséről szóló kormány-előterjesztést, aminek hatására több milliárd forintból fejlődhetne a Mátra.


Tovább az archívumra